Gemeente Zaanstad

27-06-2008

Eén aanpak hennepteelt voor heel Zaanstreek-Waterland

Een betere bestrijding van illegale hennepteelt en de bijbehorende overlast. Daarvoor slaan een twintigtal partijen in de regio Zaanstreek - Waterland de handen ineen. Op vrijdag 27 juni ondertekenen negen gemeenten, politie, Continuon, Justitie, de Belastingdienst en elf woningcorporaties het convenant Integrale bestrijding hennepteelt, waarin ze met elkaar afspreken hennepteelt gezamenlijk aan te pakken. Meerwaarde van dit convenant is dat de aanpak tussen de verschillende partijen wordt afgestemd. Voordat de politie een inval doet, zijn alle bij de aanpak betrokken partijen op de hoogte gebracht. Ook de afwikkeling wordt tussen alle betrokken partijen besproken en opgepakt.

Grootschalige hennepteelt, waarbij het gaat om meer dan vijf planten voor eigen gebruik, gaat in vrijwel alle gevallen gepaard met gevaarlijke en ontoelaatbare situaties. Het gaat bijvoorbeeld om elektriciteit die op een illegale en onveilige manier wordt afgetapt waardoor brand zou kunnen ontstaan. Ook constateren corporaties vaak dat sprake is van waterschade aan de woning en eventueel aan de etages die daaronder zijn gelegen. De hennepkwekerijen die de afgelopen jaren zijn opgerold zijn, naar alle partijen vermoeden, nog maar het topje van de ijsberg.

Alle genoemde partijen hebben belang bij het voorkomen en bestrijden van illegale hennepteelt. Door de gezamenlijke aanpak in een convenant te verwoorden kunnen tegelijkertijd de privacyregels, die gelden voor het uitwisselen van informatie, worden geregeld. Politie en Continuon melden aan de corporaties wanneer zij een inval doen, waarna zij melden welke situatie zij hebben aangetroffen in de corporatiewoning. Afsluiting van energie in de woning heeft dan al plaatsgevonden. De corporatie zal de huurovereenkomst met de betreffende bewoner laten ontbinden. De belastingdienst zal het inkomen dat niet in de aanslag is verwerkt en dat wel verkregen is uit hennepteelt vorderen via een naheffing.

De gezamenlijke aanpak die in het convenant is beschreven, zal voorlopig voor de duur van twee jaar zijn. Ieder jaar zal de samenwerking en het resultaat van de aanpak worden besproken en indien nodig worden bijgesteld. Na twee jaren besluiten de betrokken partijen over de voortzetting van de gezamenlijke aanpak.

De negen gemeenten die het convenant ondertekenen zijn: Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad en Zeevang. De elf corporaties die het convenant ondertekenen zijn: Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam, Eigen Haard, Intermaris Hoeksteen, Parteon, Rochdale, Stichting Woningbeheer De Vooruitgang, Wormerwonen, Wherestad, Wooncompagnie, WBV Oostzaanse Volkshuisvesting en ZVH.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Heleen Makkinga, Gemeente Zaanstad, telefoon 075-6552094.