Nederlands Jeugdinstituut


Handleiding kortdurende video-hometraining in gezinnen met jonge kinderen

Kortdurende video-hometraining wordt op veel plaatsen toegepast om ouders te ondersteunen in de omgang met hun kind. Voor deze werkwijze hebben Marij Eliëns, Associatie voor Interactiebegeleiding en Thuisbehandeling (AIT), en Bert Prinsen, Nederlands Jeugd instituut / NJi, een uitgebreide praktijkhandleiding uitgebracht. Deze 'Handleiding kortdurende video-hometraining in gezinnen met jonge kinderen' is vanaf vandaag te bestellen via www.nji.nl/publicaties .

Kortdurende Video-hometraining
Kortdurende video-hometraining (K-VHT) is een interventie om ouders kortdurend (maximaal 8 bijeenkomsten) te begeleiden in het kader van de opvoedings- of opgroei-ondersteunende taak van de Jgz-verpleegkundige. Aan de hand van video-opnames worden ouders met kinderen van 0-4 jaar begeleid in de omgang met het kind. Het doel van de methodiek is de afstemming, het contact tussen ouders en kind te ondersteunen, te bevorderen of te herstellen. Deze afstemming bestaat uit de initiatieven die kinderen nemen om contact te maken en de ontvangst van deze initiatieven door de ouders op een sensitieve en empathische manier, waardoor de ouders het kind steunen en helpen om zich gezond te ontwikkelen. De doelstellingen, het bevorderen van contact, hechting, interactie, opvoedingsvaardigheden en het voorkómen van sociaal-emotionele ontwikkelingsproblemen hangen daarmee samen. Het is een interventie die prima past in de dienstverlening van een Centrum voor Jeugd en Gezin: kortdurende, goed toegankelijke en effectieve pedagogische hulp. Binnenkort start TNO met onderzoek naar de effectiviteit van deze kortdurende variant van video-hometraining.

Handleiding
Deze handleiding is een gedetailleerde beschrijving van de methodiek, zoals die in heel Nederland in de jeugdgezondheidszorg wordt toegepast. Elke Jgz-verpleegkundige die opgeleid is tot video-hometrainer, voert de begeleiding uit volgens de in deze handleiding beschreven methodiek.
De handleiding geeft een uitgebreid inzicht in de basisideeën, de bedoelingen en de uitvoering van de methodiek. De handleiding behandelt ook specifieke hulpvragen die ouders hebben en gaat in op vragen over de opleiding en de kwaliteit van de methodiek. In de bijlagen staan voorbeelden van teksten en formulieren die gebruikt worden. Deze staan ook op een bijgevoegde cd-rom.

Doelgroep
K-VHT is bedoeld voor ouders die (specifieke) vragen hebben over de omgang met hun kind, zoals veel huilen, moeilijk eten en/of slapen of peuters met dwars gedrag. Een gezin komt in aanmerking voor K-VHT als het past binnen de criteria voor aanmelding, zoals die genoemd zijn in de handleiding en als de hulpvragen van de ouders passen binnen de doelstelling van de methodiek. Een gezin kan door het eigen consultatiebureauteam verwezen worden voor K-VHT , maar ook door bijvoorbeeld de huisarts of een andere hulpverlener.

De kortdurende vorm van video-hometraining die in dit boek wordt beschreven is tevens het prototype van video-hometraining (VHT) voor andere werkvelden in begeleiding van gezinnen met jonge kinderen. Professionals uit andere werkvelden kunnen deze handleiding daarom ook benutten.