Gemeente Venlo


Gemeente Venlo scoort hoog in klanttevredenheid Wm

27-6-2008

Doel bij de invoering van de Wmo per 1 januari 2007 was om de overgang voor cliënten zo soepel mogelijk te laten verlopen. Venlo lijkt daar goed in geslaagd te zijn: in een klanttevredenheidsonderzoek Wmo geeft de doelgroep de gemeente en de betrokken partners voor de uitvoering van de Wmo een mooi rapportcijfer.

Klanttevredenheidsonderzoek (KTO) Wmo
Het onderzoek is uitgevoerd door bureau SGBO, gelieerd aan de VNG, dat een vergelijkbaar onderzoek heeft uitgevoerd bij meer dan 250 gemeenten. Enkele hoofdpunten zijn:

* De scores van Venlo komen ongeveer overeen met het landelijk gemiddelde.

* Cliënten geven gemiddeld een 7,3 voor de aanvraagprocedure, iets minder dan andere gemeenten.

* Voor hulp bij het huishouden (HbH) geven cliënten gemiddeld een 8,2. Dat is hoger dan bij andere gemeenten.
* Het algemeen oordeel over hulpmiddelen komt uit op 7,1, net iets minder dan bij andere gemeenten. Hierbij is men het meest positief over de woonvoorziening.

* Wat betreft de tevredenheid over de geboden ondersteuning geeft 95% een positief oordeel, dat is meer dan bij andere gemeenten. Datzelfde geldt voor de mate waarin de ondersteuning aan de verwachtingen voldeed.

* Ongeveer 30% van de cliënten is bekend met het Wmo-forum, hetgeen iets lager is dan bij andere gemeenten.

Eind 2007 is ook onder de bezoekers van het fysieke Wegwijzerloket een onafhankelijk klanttevredenheidsonderzoek uitgevoerd, in opdracht van Wel.kom. Wat betreft de tevredenheid met de geleverde dienst wordt een gemiddelde score van 8,9 gegeven.

Het KTO-Wmo en de andere klanttevredenheidsonderzoeken geven een algemene goede indruk en daar mogen we best trots op zijn volgens verantwoordelijk wethouder Jan Lamers. Hij beschouwt het als een compliment voor iedereen die bij de invoering en uitvoering van de Wmo betrokken is geweest.

Wmo-rapportage 2007
De rapportage 2007 geeft een overzicht van de gang van zaken voor en tijdens het eerste Wmo-jaar. De focus ligt bij de financiën: uitgangspunt was dat de Wmo budgettair neutraal ingevoerd zou worden. Venlo heeft er heel bewust voor gekozen in de aanbestedingen niet alleen naar de kosten te kijken, en dus niet per se voor de laagste offerte te kiezen. Primair was de kwaliteit van de dienstverlening en de producten en diensten. Veel Nederlandse gemeenten kozen wel op basis van financiën en betaalden' daar uiteindelijk voor in de vorm van onrust, ontevredenheid en een suboptimaal kwaliteitsniveau.

Wethouder Lamers staat nog steeds volledig achter die toenmalige keuze: Goedkoop is duurkoop: kwaliteit is voor mij altijd het belangrijkste geweest. En natuurlijk hebben ook wij op het kostenplaatje gelet, het groeit ook ons niet op de rug. Maar geld mag in een situatie als deze, waarin het gaat om de zorg voor mensen, niet het doorslaggevende argument zijn. De waarde van dat uitgangspunt zie ik terug in de hoge tevredenheidsscore van de cliënten.

De belangrijkste factoren en conclusies uit de Wmo-rapportage 2007 zijn:

* De realisatiecijfers 2007 vallen binnen het beschikbare Wmo-budget. De niet-bestede middelen zijn gestort in een Wmo-egalisatiereserve i.v.m. toekomstige risico's.
* Het zorgvragersoverleg heeft zich ontwikkeld tot een breed samengesteld Wmo-forum.

* Er is vol ingezet op communicatie, waarbij met name de Wmo-krant goede dienst heeft gedaan.

* Het grootste knelpunt lag bij de indicatie. Naast toepassing van een sanctie is onderzoek uitgevoerd naar oorzaken en ingezet op verbeteracties.

* Aanbieders van voorzieningen hebben hun activiteiten over het algemeen goed en adequaat uitgevoerd.

* De Wegwijzer heeft zich als Wmo-loket ontwikkeld, maar daarin is nog een verdere slag te maken.

Naar de toekomst wil Lamers zich richten op het nog beter onderling afstemmen van trajecten en voorzieningen, en het terugdringen van het niet-gebruik.