Provincie Limburg

Persberichten

Luchtkwaliteit beter dan gedacht, maatregelen blijven nodig 12 miljoen voor luchtkwaliteit Limburg

De Provincie en de gemeenten gaan uitvoering geven aan de voorgenomen aanpak van het Programma Luchtkwaliteit Limburg: 'Schone lucht we doen het samen'. Het programma bevat prioritaire projecten zoals het realiseren van een netwerk voor aardgastankstations, het invoeren van milieuzones in een aantal stadscentra voor vervuilend vrachtverkeer en het toepassen van stedelijk groen ter verbetering van luchtkwaliteit. De gemeenten Maastricht, Heerlen, Venlo, Sittard-Geleen, Roermond en Weert zullen een luchtkwaliteitplan uitvoeren met specifieke lokale maatregelen. Voor de uitvoering van de activiteiten in Limburg is een bedrag van circa 12 miljoen euro beschikbaar waarvan de Rijksoverheid ruim 8 miljoen euro bijdraagt.

Gedeputeerde Kersten en de Limburgse milieuwethouders spraken op het 'Milieupanel' op 20 juni jongstleden in Thorn over het nationale plan Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) en de Limburgse bijdrage: Limburgs Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (LSL). De luchtkwaliteit in Limburg zal de komende jaren aanzienlijk verbeteren onder invloed van een pakket aan maatregelen dat de Rijksoverheid gaat uitvoeren. Het lukt echter niet om landelijk overal op tijd aan de Europese grenswaarden voor stikstofdioxide en fijnstof te voldoen. Daarom gaat Nederland bij de Europese Commissie uitstel aanvragen: de nieuwe Europese Richtlijn luchtkwaliteit, die op 20 mei 2008 van kracht is geworden, biedt de mogelijkheid tot uitstel tot juni 2008 voor fijnstof en tot 2015 voor stikstofdioxide. Om het verzoek tot uitstel te onderbouwen werken Rijk, regios en (grote) gemeenten aan het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL), een aanpak die er toe leidt dat Nederland op tijd voldoet aan de normen, terwijl tegelijkertijd belangrijke projecten (zoals de aanleg of verbreding van wegen) kunnen doorgaan.

Met een verbeterd instrument de Saneringstool - zijn nieuwe berekeningen uitgevoerd naar de luchtkwaliteit in Nederland. De nieuwe berekeningen laten een gunstiger beeld van de luchtkwaliteit zien dan eerdere berekeningen. Dat komt omdat het rekenmodel is verbeterd: het model benadert de werkelijkheid nu beter dan voorheen. Daarnaast is er gerekend aan de hand van de nieuwe Europese richtlijn. Dat de berekeningen op de lange termijn gunstiger uitvallen is vooral te danken aan de positieve effecten van eerder genomen maatregelen en van voorgenomen nationaal en internationaal beleid; de effecten van deze maatregelen zijn in de berekeningen immers meegenomen.

Het feit dat het beeld gunstiger is dan het eerst leek, neemt niet weg dat maatregelen hard nodig blijven om de luchtkwaliteit te verbeteren. Het beeld is gunstig dankzij het meegerekende effect van de geplande maatregelen die wel uitgevoerd moeten worden. Op veel plaatsen schommelt de luchtverontreiniging bovendien rondom de toegestane concentraties; kleine verschuivingen in negatieve zin kunnen een beeld opleveren dat er aanmerkelijk slechter uitziet dan de huidige berekeningen laten zien. Gemeenten kunnen dus beter het zekere voor het onzekere nemen en moeten beslist doorgaan met het nemen van maatregelen. Dit ook gelet op het gegeven dat maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren altijd gezondheidswinst opleveren. Vooral dit gezondheidsaspect wordt door gedeputeerde en milieuwethouders belangrijk geacht.

27-6-2008 12:03