European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/79

Brussel, 26 juni 2008

10395/08 (Presse 185)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de internationale dag voor slachtoffers van foltering

Op de internationale dag van de Verenigde Naties voor slachtoffers van foltering (26 juni), wijst de EU er opnieuw met nadruk op dat zij een grote prioriteit toekent aan de wereldwijde uitbanning van foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, alsook aan volledige rehabilitatie voor de slachtoffers van folteringen.

Dit jaar, waarin de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 60 jaar oud is, herinnert de EU aan het absolute verbod op het gebruik van foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing. Alle staten dienen blijvende, vastberaden en doeltreffende maatregelen te nemen om deze praktijken uit te bannen.

De EU herinnert aan Resolutie 62/148 / van de Algemene Vergadering van de VN van 18 december 2007 en aan Resolutie HRC/8/L.9 van de Mensenrechtenraad van de VN van 18 juni 2008, en herhaalt dat zij iedere handeling of poging van staten of overheidsfunctionarissen om foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing te legaliseren, toe te staan of te gedogen, ongeacht de omstandigheden, ook wanneer de nationale veiligheid of rechterlijke beslissingen in het geding zijn, principieel veroordeelt.

De EU roept alle staten die nog geen partij zijn bij het internationaal Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing op om onverwijld tot dit verdrag toe te treden.

Onderzoek en openheid zijn essentiële factoren bij de bestrijding van foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing. In dit verband heeft de EU zeer gunstig gereageerd op de inwerkingtreding op 22 juni 2006 van het Facultatief Protocol bij het Verdrag tegen foltering, dat zij ziet als een mijlpaal naar de instelling van een doeltreffend en vernieuwend mechanisme ter voorkoming van foltering op wereldwijd vlak. De EU dringt er bij alle staten op aan echt onafhankelijke en doeltreffende nationale preventiemechanismen te concipiëren of op te zetten. De EU moedigt alle staten sterk aan spoedig te overwegen het Facultatief Protocol bij het Verdrag tegen foltering te ondertekenen en te bekrachtigen. Het verheugt de Raad dat Guatemala het op 9 juni 2008 bekrachtigd heeft.

De EU hecht het grootste belang aan de rol van de VN bij de bestrijding van foltering en bij de steunverlening aan slachtoffers. Zij wijst op haar steun aan de speciale VN-rapporteur inzake foltering, het OHCHR, het Verdrag tegen foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, het Subcomité voor de voorkoming van foltering, het VN-fonds voor slachtoffers van foltering en andere mechanismen die op dit gebied een waardevolle bijdrage leveren, zoals het Europees Comité inzake de voorkoming van folteringen en onmenselijke of vernederende behandelingen of bestraffingen. De EU blijft politieke, diplomatieke en financiële initiatieven nemen om foltering te bestrijden in het kader van de EU-richtsnoeren inzake foltering, die eerder dit jaar geactualiseerd zijn. Er is een nieuwe reeks maatregelen aangenomen om de uitvoering van die richtsnoeren te verbeteren.

De preventie van foltering en de rehabilitatie van slachtoffers van foltering blijven belangrijke prioriteiten voor financiering in het kader van het Europees Initiatief voor democratie en mensenrechten (EIDHR). In 2007 en 2008 is er 22 miljoen euro uitgetrokken voor preventie- en rehabilitatieprojecten.

De EU grijpt deze gelegenheid aan om de niet aflatende inspanningen te prijzen van de vele NGO's en personen die zich onvermoeibaar inzetten om foltering tegen te gaan en het lijden van de slachtoffers te verzachten, alsook om, op deze belangrijke dag op de kalender van de Verenigde Naties, de publieke opinie te mobiliseren. De EU is vastbesloten zich nog intensiever te blijven inzetten om de wereld van deze gesel te verlossen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.