Socialistische Partij
"koersen op armoedebestrijding en sociale buurten"
26-06-2008 * SP-fractievoorzitter Jasper Schaaf beoordeelde gisteren in het voorjaarsdebat het beeld van ruim twee jaar links college als positief. Maar, betoogde hij, een sociaal beleid ontstaat nooit vanzelf. "Armoedebestrijding, sterkere sociale buurten en zorg waar dat nodig is, dat moet het resultaat zijn waar wij op koersen" aldus Schaaf. Daarmee zette hij de toon voor de rest van zijn verhaal: Groningen is een sociale stad maar kan nog socialer.
Schaaf: "Een sterke stad toont zich echter pas als zodanig, wanneer ook de sociale kwesties stevig worden aangepakt, naast de fysieke en economische. Daarom wil de SP een sterk sociaal accent aanbrengen. Wat dit sociale accent betreft gaan veel dingen goed in Groningen. Het Nieuw Lokaal Akkoord leidt bijvoorbeeld tot een flinke impuls in onze buurten en wijken."
Jasper SchaafMaar alertheid is volgens Schaaf op haar plaats: "Terwijl we dagelijks lezen dat topmanagers zich verrijken neemt het aantal inwoners in Groningen met een laag inkomen toe. Ondanks de daling van de werkloosheid in de stad is het aantal mensen dat langer dan drie jaar in de bijstand zit in Groningen gestegen. En van de mensen die wel werk krijgen heeft en houdt een groot deel een laag inkomen." Deze feiten over de inkomenspositie van veel burgers betekenen volgens Schaaf dat voor een sociale stad zowel de individuele ondersteuning als de collectieve voorzieningen in de wijken structureel op een goed niveau moeten zijn. Samen met GroenLinks diende de SP een motie in voor extra uitkering van 250 Euro voor chronisch zieken, gehandicapten en ouderen met een laag inkomen. Dit voorstel werd aangenomen.
Ook een motie van de SP om de schuldhulpverlening op niveau te houden behaalde een meerderheid. Daarmee worden wachtlijsten bij de schuldhulpverlening voorkomen. Helaas kon een motie om de autokostenvergoeding voor gehandicapten te verhogen met 200 Euro niet op een meerderheid rekenen. De afgelopen jaren was die vergoeding niet verhoogd vanwege verwachte tekorten. Daardoor is deze vergoeding achtergebleven bij de stijging van de kosten. Onder andere de PvdA en GroenLinks stemden tegen.
Bij de WMO bleven vorig jaar bij de verstrekkingen 1,7 miljoen Euro over en bij de huishoudelijke verzorging 2,1 miljoen Euro. De SP vindt dat dit geld ingezet moet worden voor sociale doelen. Voor de directe voorziening voor mensen die deze nodig hebben, en voor vernieuwende projecten waarmee meer mensen worden bereikt. Een voorstel dat de SP indiende om dit geld te behouden voor de WMO kreeg een meerderheid.
Een motie van de SP om te onderzoeken of de musea in de Stad gratis toegankelijk kunnen worden gemaakt voor kinderen kon niet op een meerderheid rekenen. Bij twee andere voorstellen lukte dat wel: De SP moties in om de jeugdhulpverlening op peil te brengen en om het Steunpunt Huislijk Geweld van voldoende geld te voorzien werden aangenomen.