AzG: ondervoeding Somalië neemt ernstig toe,
hulpverlening neemt af
26/06/2008 09:12
Artsen Zonder Grenzen
Amsterdam/Nairobi, 26 juni 2008 - Een ernstige humanitaire crisis bedreigt de bevolking van Somalië: ondervoedingscijfers liggen al langer dan een jaar ver boven wat internationaal als een noodsituatie wordt gezien. En de ondervoeding neemt rap toe. In de maand mei behandelden Artsen zonder Grenzen teams meer dan 2.500 kinderen voor acute ondervoeding in twee plaatsen nabij Mogadishu (Hawa Abdi en Afgooye). Dat is vier keer zoveel als in maart. Tegelijkertijd slinkt de internationale hulp vanwege de sterk heersende, explosieve onveiligheid waarbij hulpverleners steeds vaker het doelwit zijn.
De afgelopen week werden zelfs 500 ernstig ondervoede kinderen opgenomen in de voedingsprogramma's van Artsen zonder Grenzen. Eén op de zes daarvan was zo verzwakt dat het moest worden verpleegd. Als deze stijgende lijn doorzet zullen ook kinderen ouder dan vijf jaar (een ijkpunt voor het meten van ondervoeding) en fysiek verzwakte volwassenen ondervoed raken. De situatie is zeer ernstig: er moet meer hulp komen om dit te voorkomen. Voor de bevolking is het nauwelijks mogelijk Somalië te ontvluchten: de belangrijkste grensovergangen zijn gesloten.
In en rond Mogadishu eist het onophoudelijke hevige geweld zijn tol van de burgerbevolking. In Dayniile, aan de rand van de hoofdstad, heeft Artsen zonder Grenzen dit jaar meer dan 2.100 patiënten voor ernstige wonden behandeld, waarvan 56% veroorzaakt door kogels, bommen en dergelijke. Meer dan de helft van deze 1.200 patiënten waren vrouwen en kinderen jonger dan 14 jaar.
Langs de weg van Mogadishu naar Afgooye (naar het westen) leven 250.000 mensen onder erbarmelijke omstandigheden in geïmproviseerde kampen. Ze hebben een tekort aan water: minder dan 10 liter per persoon per dag om te drinken, koken en (zichzelf) wassen - dit ligt ver onder wat internationaal als het absolute minimum wordt gezien. De prijzen van rijst en maïs zijn sinds begin 2008 verdrievoudigd, waardoor velen voor voedsel volledig afhankelijk zijn van hulp van buitenaf die aan het tanen is.
'Het is twee jaar na de politieke en militaire inmenging van de internationale gemeenschap in naam van herstel van stabiliteit en de strijd tegen het terrorisme, en er voltrekt zich een ramp in Somalië,' aldus Christophe Fournier, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. 'Het conflict is geëscaleerd, burgers worden rechtstreeks door alle partijen getroffen en de humanitaire ramp wordt daarmee alleen maar erger. Artsen zonder Grenzen vindt dat humanitaire hulp gescheiden moet worden gehouden van politieke agenda's en veiligheidsmachten, en roept de strijdende partijen op hulpverleners veilig en ongehinderd toegang te geven tot de mensen die hulp hard nodig hebben.'
Artsen zonder Grenzen werkt al 17 jaar onafgebroken in Somalië en biedt op dit moment medische zorg in tien regio's in het land.
http://www.artsenzondergrenzen.nl