Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 26 juni 2008

Detailhandel wil uitstel onduidelijke Europese regelgeving

De Raad Nederlandse Detailhandel vindt dat er nog veel onduidelijkheid is over de uitvoering van de nieuwe Europese verordening REACH. Europa wil dat importeurs en winkelbedrijven die zelf importeren alle chemische stoffen gaan registreren. Meer dan 30.000 verschillende stoffen moeten op korte termijn worden geregistreerd en geanalyseerd, maar de Nederlandse overheid is tot heden niet in staat om uit te leggen hoe bedrijven met deze regels moeten omgaan.

Het gaat om producten waaruit chemische stoffen vrij kunnen komen. Bijvoorbeeld pennen, viltstiften, verf, geurkaarsen, schoonmaakmiddelen en cosmetica producten. De Europese wetgeving is overbodig, omdat er nu al in Nederland strenge eisen worden gesteld aan productveiligheid. Naast veel extra administratieve rompslomp leidt de Europese verplichting tot nieuwe kosten voor importeurs.

Volgens een voorzichtige schatting van de RND gaat de verordening Nederlandse ondernemingen éénmalig 250 miljoen euro kosten en vervolgens jaarlijks ca. 50 miljoen euro. Voor de totale EU genereert de verordening 5,2 miljard euro extra kosten. Een bijkomend nadeel is dat het onaantrekkelijker wordt om zelf producten uit het Verre Oosten te importeren, simpelweg omdat het te ingewikkeld en te duur wordt om deze te registreren.

De RND wil dat minister Cramer (VROM) zich in Brussel gaat inzetten voor uitstel van de nieuwe registratieplicht van de chemische stoffen om te voorkomen dat de prijzen in Nederland onnodig worden verhoogd. Nederland hoeft bij het verhogen en introduceren van nieuwe administratieve lasten niet het beste jongetje van de klas te zijn.

REACH is de naam
De nieuwe Europese stoffenverordening heet REACH (Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperkingen van CHemische stoffen) en beoogt alle chemische stoffen in kaart te brengen. Deze regelgeving komt in de plaats van bestaande regelgeving voor chemische stoffen. Tot op heden is het echter onduidelijk hoe bedrijven moeten voldoen aan de nieuwe eisen. Zelfs het ministerie van VROM kan niet vertellen welke stoffen geregistreerd moeten worden.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 13 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.