Risico van voedselallergenen gekwantificeerd
25 juni 2008 - Wanneer moet een mogelijke aanwezigheid van een allergeen op de verpakking worden vermeld en tot welke hoeveelheid is labelen overdreven? Moet een product worden teruggehaald vanwege een contaminatie? Voor het gefundeerd nemen van dergelijke beslissingen is kwantitatieve informatie nodig: hoeveel consumenten zullen een ongewenste reactie krijgen en wat is de aard en ernst van deze reactie?
De enige manier om een allergische reactie te voorkomen, is het vermijden van voedingsmiddelen die het betreffende allergeen bevatten. De allergie-informatie op het etiket is een goed hulpmiddel hiervoor. Wanneer een allergeen volgens receptuur aanwezig is, is declaratie van dat allergeen op de verpakking namelijk verplicht. Een allergeen bestanddeel kan echter ook onbedoeld, als gevolg van kruiscontaminatie, aanwezig zijn. Bijvoorbeeld wanneer de productielijn onvoldoende kan worden schoongemaakt na het verwerken van allergeen ingrediënten in een vorig product. Het zogeheten 'may contain' label waarschuwt voor de mogelijke aanwezigheid van een allergeen als gevolg van kruiscontaminatie. Maar wettelijke limieten voor het vermelden van een allergeencontaminatie ontbreken nog. Uit voorzorg worden veel producten daarom gelabeld, wat tot keuzebeperking van de allergische consument en waardevermindering van de allergie-informatie op het etiket leidt.
Kwantitatieve beoordeling
TNO heeft recent in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht (binnen het kenniscentrum voor Voedselallergie) een methode ontwikkeld om gezondheidskundige risico's van enkele belangrijke allergenen kwantitatief te bepalen. Door probabilistische modellering is het mogelijk om voor verschillende concentraties van verschillende allergenen in verschillende typen producten, het percentage van de bevolking te berekenen waarvoor een allergische reactie verwacht wordt. Momenteel wordt gewerkt aan een nadere verfijning van de data en uitbreiding naar andere allergenen.
Koemelkeiwit analyse
Koemelkeiwit analyse
Grenswaarden
Hoewel nog veel gegevens ontbreken, is door de risicobeoordelingmethode de weg naar een gefundeerde 'may contain' labeling in zicht. Want wanneer de impact van een contaminatie bekend is, kunnen limieten gesteld worden voor de concentratie allergeen in een product om een bepaald beschermingsniveau te halen. Om deze grenzen op te kunnen stellen is antwoord op de volgende moeilijke vraag nodig: welk risico accepteren we? Het doel is immers een beschermingsniveau overeen te komen waarmee de allergische consument beschermd wordt tegen ernstige symptomen terwijl onnodige keuzebeperking vermeden wordt. De discussie met stakeholders betreffende de vaststelling van relevante concentratie grenzen wordt momenteel gevoerd.
Contact
Dr. G.F. (Geert) Houben
Tel: 030 69 4 44 19
TNO