Gemeente Nijmegen

Persbericht 23 juni 2008:

Expertpanel presenteert visie op toekomstbestendige Wmo

Op initiatief van de Nijmeegse Seniorenraad en het Platform Gehandicaptenbeleid presenteert een panel van experts in wonen, zorg en welzijn hun toekomstvisie op de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. De adviezen worden op 26 juni aangeboden aan de Nijmeegse wethouder Lenie Scholten, maar zijn relevant voor alle gemeenten die deze wet uitvoeren.

Gemeenten zijn sinds 2007 verantwoordelijk voor woon-, zorg- en welzijns-voorzieningen. Vanuit bezorgdheid over de toekomstbestendigheid van de Wet maatschappelijke ondersteuning, hebben de Nijmeegse adviescommissies Seniorenraad en het Platform Gehandicaptenbeleid Nijmegen het initiatief genomen om met experts op het gebied van wonen, zorg en welzijn de impact van de Wmo kritisch onder de loep te nemen.

Het expertpanel is van mening dat sinds de introductie van de WMO een nieuw routinedenken ontstaan is, waarin standaardformuleringen als zelfredzaamheid, zegeningen van extramuralisering, zelfregie, wijkgerichte aanpak, marktdenken en concurrentie centraal staan. Het panel constateert dat de inhoudelijke betekenis daarvan min of meer intuïtief ingevuld wordt, en spreekt zich in dit rapport uit over de praktische en beleidsconsequenties.

Het panel doet daarvoor aanbevelingen, waaronder:
* Ontwikkelingen vragen om slagkracht
* Zorg voor langetermijnprognoses (>20 jaar) voor de behoefte aan voorzieningen. Maak deelresultaten binnen twee jaar zichtbaar.
* Helderheid in termen

* Neem als gemeente beslissingen over de inhoudelijke definitie van de meest centrale begrippen en communiceer die ondubbelzinnig met alle betrokken partijen, inclusief wijkbewoners.
* Concurrentie, partnerschap

* Maak op grond van heldere, publiek bekende criteria keuzes bij de aanbesteding en maak na een proeftijd meerjarige afspraken. Neem de meerwaarde voor de burger als uitgangspunt voor integrale aanpak van samenwerkende partijen op wijkniveau. Verwoord en garandeer dat in de aanbieding.
* Marktwerking

* De essentie van marktwerking is dat de klant kan kiezen. Bevorder actief burgerschap, participatie, zelfverantwoordelijkheid en zelfredzaamheid.
* Preventie

* Preventie is een wezenlijk onderdeel van wijkgerichte hulpprogramma s. Vragen naar zorg worden aanzienlijk verminderd door het ondersteunen van welzijnsvragen rond eenzaamheid, onveiligheid en afhankelijkheid.
* Wijkgerichtheid

* Beschouw wijkbewoners als een van de belangrijkste nieuwe partners voor het realiseren van wijkgerichte programma s.
* Regie en omgaan met beleidskaders
* Voel je als gemeente uitgedaagd om deze landelijke kaders lokaal in te vullen en benut de samenwerking met andere regiogemeenten. Doe dat in de vorm van een integraal beleid van wonen, welzijn en zorg voor alle burgers, waarbij het individuele aanbod beantwoordt aan de mate van ervaren hulpbehoevendheid.
* Verantwoordelijkheid en regievoering
* Betrek vanaf de start de burgers en de burgerinitiatieven bij de uitwerking, met in gedachte dat het mantelzorgaanbod drastisch afneemt. Creëer optimale samenwerking tussen de traditionele en nieuwe aanbieders in wonen, zorg en welzijn. Wonen is de materiële onderlegger van extramurale welzijns- en zorgprogramma s; de inbreng van woningbouwcorporaties is daarmee onmisbaar.

Het complete adviesrapport is te downloaden op:

http://www2.nijmegen.nl/wonen/zorgwelzijn/ouderen/Seniorenraad. Voor papieren exemplaar mailt u naar seniorenraad@nijmegen.nl.

Het expertpanel bestaat uit Jan Nillesen (voorzitter Platform Gehandicaptenbeleid Nijmegen), Jos Kersten (lid PGN en directeur Werkgroep Integratie Gehandicapten), Lout Bots (voorzitter Seniorenraad) en Gerda Kempen (lid Seniorenraad, voorzitter Katholieke Bond Ouderen Gelderland), Bertie van der Bom (huisarts), Anne van den Brink (verpleeghuisarts), Gert Daggers (bestuurder instelling gehandicaptenzorg De Driestroom), Gerard Verhulst (directeur Oud Burgeren Gasthuis), Dick Herfst (voorzitter raad van bestuur) en Jan van Eupen (Cliëntenraad Zorggroep Zuid Gelderland), Caroline Kooij (directeur Stichting Welzijn Ouderen Nijmegen), Kees Strik (bestuurder) en Joke Abbring (manager Strategie en Beleid Talis woningcorporatie), Peter Weyers (directeur stichting MAAT) en Ton van den Hout (emeritus hoogleraar bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit en emeritus lector zorgmanagement aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen).

Noot voor de pers (