Gemeente Zaanstad

10.000ste afspraak via digitale agenda Burgerzaken

Om 10 uur donderdagochtend 26 juni kwam Mevrouw Koek uit Assendelft op het gemeentehuis in Zaandijk haar paspoort ophalen. In de drukke laatste maand voor de vakantie niet een heel bijzonder nieuwsfeit, ware het niet dat mevrouw Koek de 10.000ste persoon was die een afspraak via de digitale agenda van Burgerzaken maakte.

Drukke agenda

Sinds april 2006 kunnen de Zaanse inwoners via het Internet een afspraak met de afdeling Burgerzaken maken om hun paspoort, rijbewijs of ID kaart af te halen. Zo'n digitale afspraak biedt verschillende voordelen: de bezoeker hoeft niet lang te wachten en de afdeling Klantcontact van Burgerzaken kan ervoor zorgen alles bij de hand te hebben. Zo verloopt de afspraak soepel en efficiënt en worden de wachtrijen aan de balie korter. Wethouder Harm Jan Egberts: "De burger zelf is minder tijd kwijt, want hij hoeft niet te wachten en wij kunnen veel efficiënter werken." Na een langzame start is de digitale agenda dit jaar ontdekt door de Zaankanter. Daarom heeft de gemeente nu vier extra agenda's op het internet geopend: drie op het Stadskantoor, en twee op het Bannehof.

Digitale dienstverlening

Voor de identificatie van paspoort en rijbewijs moet de burger nog persoonlijk naar het gemeentehuis komen. Een afspraak maken via de digitale agenda is dan efficiënt. Maar voor veel zaken hoeft de burger helemaal het huis niet meer uit: een adreswijziging, een geboorteakte of een kapvergunning kan via het Digitale loket op www.zaanstad.nl besteld worden en zelfs worden thuisbezorgd. Egberts: "Doordat er nu via het Internet meer besteld wordt, kunnen wij onze dienstverlening verbeteren. De tijd aan de balie wordt nu beter benut en zo kunnen we de wachttijden en daarmee de ergernissen beperken." Zaanstad werkt sinds januari 2008 met DigiD: het systeem waarmee de burger bijvoorbeeld ook de digitale belastingaangifte en een aanvraag kinderbijslag kan ondertekenen.

Sloep

De 10.000ste afspraak is een klein feestje waard. Om 10 uur heeft mevrouw Koek, bij het afhalen van haar paspoort, van de wethouder een bos bloemen gekregen en een middag de huur van een sloep -met een mooie picknickmand- op de Zaan. Want je hoeft niet altijd ver te reizen om mooie dingen te zien.