European Union



Brussel, 26 juni 2008

Overheidsopdrachten: Commissie leidt inbreukprocedures in met betrekking tot de tenuitvoerlegging van de beroepsprocedurerichtlijnen in België, Frankrijk en Ierland

De Europese Commissie heeft besloten Frankrijk en Ierland voor het Europees Hof van Justitie te dagen met betrekking tot hun respectieve nationale voorschriften waarmee de beroepsprocedurerichtlijnen op het gebied van overheidsopdrachten ten uitvoer worden gelegd. De Commissie heeft ook besloten een aanvullend, met redenen omkleed advies te zenden aan België met betrekking tot zijn nationale wetgeving op hetzelfde gebied.

De Franse en Belgische nationale voorschriften bevatten een uitzondering op de status-quoperiode na de bekendmaking van een gunningsbesluit, die naar de mening van de Commissie te ruim en onvoldoende specifiek is. Daarom biedt de desbetreffende nationale wetgeving onvoldoende garanties dat afgewezen inschrijvers effectieve juridische bescherming krijgen tegen de gunning van een overheidsopdracht in een stadium waarin inbreuken nog kunnen worden rechtgezet, m.a.w. voordat het contract wordt gesloten. Deze verplichting vloeit voort uit de Beroepsprocedurerichtlijnen 89/665/EEG en 92/13/EEG, zoals die door het Europees Hof van Justitie in het Alcatel-arrest zijn geïnterpreteerd (C-81/98).

De Ierse en de Belgische nationale voorschriften garanderen niet dat afgewezen inschrijvers tijdig door aanbestedende diensten of entiteiten worden ingelicht over de redenen van de gunning van de opdracht, zodat zij een weloverwogen besluit kunnen nemen over het al dan niet indienen van een verzoek om voorlopige maatregelen. Het is dan ook niet gewaarborgd dat een afgewezen inschrijver in alle omstandigheden de mogelijkheid heeft om een 'zinvol' verzoek om voorlopige maatregelen tegen de gunning van overheidsopdrachten in te dienen. Daarom bieden de Ierse en de Belgische regels geen volledige juridische bescherming tegen gunningsbesluiten in een stadium waarin inbreuken nog kunnen worden rechtgezet.

De Commissie is van mening dat de desbetreffende bepalingen in de nationale voorschriften van België, Frankrijk en Ierland de beroepsprocedurerichtlijnen niet correct omzetten en bijgevolg strijdig zijn met het Gemeenschapsrecht.

Het laatste nieuws over inbreukprocedures tegen de lidstaten is te vinden op:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm