Gemeente Groningen


donderdag 26 juni 2008:
Archeologische opgraving Damsterdiep afgerond

In het afgelopen jaar is het terrein van de parkeergarage Damsterdiep archeologisch onderzocht door de gemeente Groningen in samenwerking met de St. Monument en Materiaal en ARC BV (Groningen). Daarbij werd in de herfst van 2007 een deel van het Damsterverlaat (sluis) uit 1573 en 1620, met sluisdeuren uit ca 1800 blootgelegd. In de loop van dit jaar kwam het oostelijke deel van het Damsterdiep aan bod. Sluitstuk was de zogenaamde beer, een muurstuk dat Damsterdiep-water scheidde van stadsgrachtwater, nu gelegen bij het Europaplein. Om de waterstand tussen beide te reguleren is rond 1840 een gangetje gemetseld tussen de kademuur en de ondermetseling van de stadswal. Dat gangetje werd op 13 april onder leiding van wethouder Karin Dekker door honderden Groningers bezocht. Toen ontstond het idee om delen van het imposante metselwerk te bewaren.

Hergebruik
Tijdens het opgraven werden tal van zaken aangetroffen, die de moeite van het bewaren waard zijn en waarvan hergebruik wenselijk is. Als eerste zijn de beide sluisdeuren veilig gesteld. De eikenhouten remmingspalen zijn tot planken verzaagd en komen als wand terug in de garage, net als de rondhouten funderingspalen die onder de steentilpoort zijn opgegraven. Ook van de kademuren zijn delen bewaard, zoals zandstenen hoekstukken. Uit de kademuur aan de oostzijde (binnenstad) is een plak gezaagd. Die wordt in de wand van de garage gemonteerd.

Een zelfde plak wordt in de garage aan de kant van het Europaplein teruggebracht. Daarvoor is in de afgelopen weken ook de `beer' in moten gezaagd door de firma Dikkerboom uit Coevorden. Donderdag 26 juni worden de moten door Wagenborg Nedlift (Groningen) opgehesen en getransporteerd naar de gemeentewerf aan de Gotenborgerweg. Sluitstuk is een fragiel deel van de ondermetseling van de stadswal, waarin zich de opening van het gangetje bevindt. Dit deel is in staal ingepakt door Rusthoven (Groningen) zodat archeologiewethouder Frank de Vries het geheel veilig op transport kan stellen. Ondertussen wordt door de afdeling Ruimtelijke Plannen van ROEZ samen met architectenburo Onix (Groningen) gewerkt aan ontwerpen voor de inrichting van het Damsterdiep, met inbegrip van de moten van de beer. Dat integrale plan wordt dit jaar door het College aan de Gemeenteraad gepresenteerd.