GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

26 juni 2008

Aantal honden en katten in asielen nog steeds dramatisch hoog

GAIA en Animaux en Péril eisen actieplan van minister Onkelinx

"Wij nemen geen genoegen met halve maatregelen. Minister Onkelinx moet dringend een globaal actieplan met concrete termijndoelstellingen opstellen om tot een drastische vermindering te komen van het nog steeds dramatisch hoge aantal in asielen gedumpte en noodgedwongen gedode honden en katten." (zie hierna Actieplan geëist). Dat onderstrepen GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en Véronique Goethals, voorzitster van Animaux en Péril, die een van de grootste asielen van het land beheert, in een reactie op de officiële cijfers, die minister Laurette Onkelinx, bevoegd voor dierenwelzijn, vandaag bekendmaakte.

Het fenomeen van de gedumpte honden en katten in Belgische dierenasielen was ook vorig jaar dramatisch, ondanks de lichte daling van het totale aantal asieldieren in 2007 (volgens de officiële cijfers ging het in 92 asielen om 34.944 honden, inclusief 20.256 ontsnapte of verloren gelopen dieren, en 33.696 katten, waarvan 19833 zwerfkatten) in vergelijking met 2006 (37.636 honden en 35.828 katten in totaal).

Met name de hoge dodingcijfers van het aantal honden dat gedumpt werd - in het asiel of wild (gevonden of gevangen op straat en de eigenaar kwam het dier niet terugvragen) - én dat niet geadopteerd werd (of kon worden), zijn stuitend: 6.385 op 23.371 of 27,3 %! In vergelijking met 2006 werden 265 honden minder teruggegeven aan de eigenaar maar 548 honden meer kregen een spuitje.

Ook het aantal gedumpte katten blijft bedroevend hoog: er werden iets minder katten geëuthanaseerd, maar nog altijd krijgt meer dan één gedumpte kat (huis- én zwerfkat) op drie een spuitje, omdat niemand ze wil of kan in huis halen. "In ons asiel dat jaarlijks meer dan 3000 honden en katten opvangt, was er van een daling van gedumpte honden en katten hoe dan ook geen sprake", zegt Véronique Goethals van Animaux en Péril.

Meer dan 1 gedumpte kat op 3 krijgt een spuitje, omdat niemand ze wil of kan in huis halen.

Tussen hoop en wanhoop

Er werden iets minder honden geplaatst (18.519 in 2007 tegenover 19.390 in 2006). Er werden ook minder katten geplaatst (14.669 in 2007 tegenover 15.981 in 2006).
Ook het aantal katten dat asielen noodgedwongen euthanaseerden (11.705) in 2007 blijft heel hoog, hoewel er in vergelijking met 2006 3.456 minder katten geeëuthanaseerd werden. Volgens GAIA en Animaux en Péril is dat al bij al een hoopgevend resultaat van de zwerfkattensterilisatiecampagnes die (op de dag van vandaag) 163 steden en gemeenten voeren.

Het aantal geëuthanaseerde honden is in vergelijking met 2006 (5.837) gestegen met bijna 9 % tot 6.385 in 2007. Animaux en Péril en GAIA beklemtonen dat die stijging in hoge mate te wijten is aan het aantal zogenaamde ongesocialiseerde, onhandelbare, gevaarlijke en dus onplaatsbare honden (vooral grote problemen met Amstaff = sinds 2003 in de top 10 van meest verkochte honden, Pitbull-achtigen, ...), die dierenwinkels en broodfokkers aan om het even wie verpatsen, waarna de dieren in asielen gedumpt worden.

De hoge dodingcijfers van het aantal honden dat gedumpt werd - in het asiel of wild (gevonden of gevangen op straat en de eigenaar kwam het dier niet terugvragen) - én dat niet geadopteerd werd (of kon worden), zijn stuitend.

ACTIEPLAN geëist met concrete maatregelen

Hondenscholen aan erkenningsvoorwaarden onderwerpen kan zeker geen kwaad, maar zeker ook en vooral moet de invoer van puppies uit Oost-Europa aan banden gelegd worden en de kweek van honden in eigen land moet absoluut gesaneerd worden.


* Het absoluut noodzakelijke verbod op het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels vanaf 2009 moet gevolgd worden door draconische maatregelen tegen de broodfok

Volgens de cijfers van de Belgische Vereniging voor de Identificatie en de Registratie van Honden (BVIRH) is 80 % geïdentificeerde honden (op grond van steekproefgewijze controle op de openbare weg) al te optimistisch ingeschat. 50 % ligt dichter bij de werkelijkheid. Bovendien blijkt minder dan 1 hond op 10 in steden als Antwerpen en Charleroi geïdentificeerd.


* Meer inspanningen zijn nodig om de identificatieplicht voor honden te doen naleven.

130 000 folders en 1000 affiches pro sterilisatie van huiskatten verspreiden, zoals de FOD Dienst Dierenwelzijn heeft gedaan, is uiteraard positief, maar volstrekt ontoereikend om tot echt tastbare resultaten te komen. Het actieplan moet doeltreffende en doortastende maatregelen bevatten voor het identificeren, steriliseren en castreren van huiskatten.


* Identificeren, steriliseren en castreren van huiskatten moet financieel aantrekkelijk gemaakt worden (b.v. via het verlagen van de BTW van 21 % naar 6 %)

GAIA en Animaux en Péril stellen met genoegen vast dat minister Onkelinx wil nagaan "hoe het aantal zwerfkatten op termijn tot nul gereduceerd kan worden". Uiteraard moet dat op een ethisch verantwoorde, diervriendelijke manier gebeuren (= geen exterminatie via massale doding, al dan niet in asielen).


* Om het objectief van de minister te realiseren is wettelijk verplichte sterilisatie en castratie van huiskatten, gepaard met werkelijke grootschalige én herhaalde voorlichtingscampagnes, lokale en regionale subsidieregelingen en maatregelen zoals het verlagen van het BTW-tarief voor dergelijke veterinaire ingrepen, noodzakelijk.

Alleen zo kan men erin slagen het dumpen van katten in asielen en de overpopulatie zwerfkatten (want zwerfkatten komen voort van ongesteriliseerde of ongecastreerde huiskatten) drastisch in te dijken. De mensen moeten zich eens en voorgoed bewust zijn van het fundamentele belang van het onvruchtbaar laten maken van hun huiskat(ten).

Tenslotte verwelkomen GAIA en Animaux en Péril elk initiatief dat bijdraagt tot een betere werking van en samenwerking tussen de dierenasielen als een goede zaak in het belang van de dieren.

> Bekijk de statistieken