IFAW


Afrikaanse Olifantencoalitie steunt behoud olifanten

(Mombassa, Kenia - 22 juni 2008) Landen met wildreservaten voor Afrikaanse olifanten zijn bijeen gekomen in Mombassa, Kenia, en hebben een bezwaar opgeworpen vanwege de buitensporige aandacht die uitgaat naar de ivoorhandel binnen het CITES-verband. Zij verklaarden dat de voorkeur juist gegeven dient te worden aan het behoud van olifanten. Ook dient er aandacht besteed te worden aan het bedenken van oplossingen voor conflicten tussen mensen en dieren in het wild, handhaving van de wet, de opbouw van beheercapaciteit voor landen met wildreservaten en het vaststellen van mechanismen voor lokale en grensoverschrijdende verplaatsingen van olifanten.

In een communiqué afgegeven door de Malinese delegaat, Alpha Maiga, verzetten de landen met wildreservaten zich eveneens tegen een aanbeveling van het CITES Secretariaat waarbij China aangewezen wordt als partner in de ivoorhandel. Er is besloten tot het afgeven van een formeel statement tijdens de 57ste bijeenkomst van de Permanente Commissie van het CITES gepland in Geneve in juli 2008. Overweging van verdere handel en handelspartners, kwamen zij eveneens overeen, dient slechts plaats te vinden nadat de eenmalige verkoop goedgekeurd door CoP 14 heeft plaatsgevonden en de effecten van deze verkoop zijn gedocumenteerd en begrepen.

De directeur van Kenya Wildlife Service, Julius Kipng'etich, drong er bij de landen met wildreservaten op aan om vertrouwen te bevorderen en het wantrouwen dat Afrika lijkt te verdelen als het om olifanten en hun behoud gaat te elimineren. "Wij bouwen aan een verband voor samenwerking in het beheer van de biodiversiteit in Afrika. Op de lange termijn hopen wij de samenwerking tussen de landen dusdanig te versterken dat de besluiten van de Coalitie op het hoogste niveau van dit continent besproken worden - de Afrikaanse Unie (AU)."

Andere hoogtepunten van de bijeenkomst zijn de oproep tot het vormen van een ministeriële commissie om het Actieplan voor de Afrikaanse Olifant te coördineren, de geldinzameling en de mobilisatie van middelen en het delen van technische kennis tussen de landen. De Keniaanse minister voor natuurbehoud, Dr. Noah Wekesa, noemde dit een zegen voor de olifanten gezien de uitdagingen die de meeste Afrikaanse landen het hoofd moeten bieden als het gaat om het financieren van het beschermem en behoud van de olifant.

James Isiche, Regionaal Directeur van het IFAW oostelijk Afrika, die de Coalitie Bijeenkomst bevorderde, verklaart dat samenwerkingsinitiatieven de beheercapaciteit voor behoud een enorme opkikker zouden kunnen geven. "Oplossingen voor sommige uitdagingen die de landen met wildreservaten het hoofd moeten bieden bij het beheren van hun olifantenpopulaties kunnen gevonden worden binnen de Afrikaanse Olifanten Coalitie - wat betreft gedeelde kennis, middelen en structuren zoals het Afrikaanse Olifanten Fonds. Het IFAW staat schouder aan schouder met de Coalitie aangezien wij - de Coalitie en het IFAW - gelijksoortige waarden delen,", aldus Isiche.