Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dienst voor Alimentatievorderingen blijft in gebreke (26/06/08)

N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers ondervroeg minister van Financiën Didier Reynders voor de vierde keer op rij over de gebrekkige werking van de Dienst voor Alimentatievorderingen (DAVO), die in 2005 door de Paarse regering is opgericht. Deze dienst schiet onderhoudsgelden voor aan mensen met een lager inkomen en probeert die nadien terug te vorderen van de onderhoudsplichtigen. Blijkbaar heeft de DAVO sinds haar oprichting nog maar 14% van de uitbetaalde voorschotten kunnen recupereren, terwijl een vergelijkbare dienst in Nederland erin slaagt om tot 80% van de onderhoudsplichtige wanbetalers te doen betalen.

Bovendien kan minister Reynders niet eens de nodige cijfers voorleggen om de oorzaken van deze povere cijfers te onderzoeken. Zo kan de DAVO niet antwoorden op de vraag naar een uitsplitsing van de onderhoudsplichtige wanbetalers volgens hun sociaal statuut (werkloos, zelfstandig, gedomicilieerd in het buitenland enz.). Evenmin zijn er cijfers over de terugvorderingsinspanningen en resultaten per DAVO-kantoor of per gewest.

Sarah Smeyers: Het is bijvoorbeeld begrijpelijk dat de DAVO meer voorschotten uitkeert in Franstalig België (nu 17 miljoen euro tegenover 11 miljoen euro voor Vlaanderen), wegens het lagere gemiddelde inkomen aldaar. Daar zou echter tegenover moeten staan dat er ook relatief meer inspanningen worden geleverd voor de terugvordering. Het totale gebrek aan cijfers maakt het echter onmogelijk om dit te controleren. Net als in zijn antwoord over de gebrekkige Belgische verkeersboetestatistieken verwees minister Reynders naar het binnen Financiën lopende ICT-project Steamer met het oog op beterschap. Ik ga dit in elk geval op de voet opvolgen.

Tot slot is het ook bizar dat minister Reynders zonder verpinken beweert ook de cijfers over de werkingskosten van de DAVO niet te kunnen verstrekken. Hoe kan de minister dan een kosten-baten-analyse van de DAVO maken?, aldus Sarah Smeyers.

Het idee van een rekening-courant per belastingplichtige zou een groot deel van het probleem kunnen oplossen en op de koop toe een grote administratieve vereenvoudiging betekenen. Schulden uit personenbelasting, BTW, verkeersboetes en onderhoudsvoorschotten moeten nu afzonderlijk worden ingevorderd, terwijl dit gecoördineerd zou kunnen gebeuren via het systeem van de rekening-courant.

Auteur:
Sarah Smeyers
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be