Groen!

Brussel, 26 juni 2008

Taalvoorwaarde moet uit Vlaamse Wooncode

Groen! vraagt debat over Vlaamse wooncode in het Vlaams parlement en zal decreetvoorstel indienen om taalvoorwaarde uit Vlaamse wooncode te halen

De lijst van Vlaamse gemeenten die bijzondere afkomst- of taaleisen hanteren om uit te maken welke burgers wel of niet in aanmerking komen voor bepaalde voorzieningen, wordt steeds langer. Het wordt vooral schrijnend als deze eisen als voorwaarden gehanteerd worden om al dan niet sociale steun te verlenen. Voor Groen! is het onaanvaardbaar dat taal of afkomst beslissend worden om uit te maken of mensen al dan niet recht hebben op een sociale woning (zoals in Vilvoorde) of op een leefloon (zoals in Geraardsbergen). Hiermee wordt geraakt aan de sociale grondrechten.

De regeling in Vilvoorde bijv. gaat stukken verder dan wat voorzien is in de Vlaamse wooncode. Mensen moeten niet enkel bereid zijn om Nederlands te leren (wat een onderdeel is van hun inburgeringtraject), maar moeten ook effectief slagen voor een taalexamen.

Mieke Vogels, Groen! voorzitter: "Het imago van Vlaanderen in het buitenland wordt door dit soort van benepen regeltjes nog verder besmeurd. De inspanningen die we doen om ons imago wereldwijd op te krikken, zijn op die manier boter aan de galg. Steeds meer Vlamingen beginnen zich terecht vragen te stellen bij het Vlaamse beleid die met haar wooncode de deur heeft opengezet voor gemeentes en privé-eigenaars om via extra voorwaarden potentiële huurders te discrimineren."

Groen! vraagt een debat ten gronde volgende week woensdag in het Vlaams parlement. Groen! dient bovendien een voorstel van decreet in om artikel 92 §3 van het decreet op de Vlaamse Wooncode opnieuw te wijzigen en de taalvoorwaarden te schrappen. Op deze wijze kan het Vlaams parlement duidelijk te kennen geven dat ze de huidige waterval aan discriminerende bepalingen niet gewenst heeft en nu eindelijk wil doen stoppen.

Mieke Vogels, Groen! voorzitster en Vlaams parlementslid Vera Dua, Vlaams parlementslid