Vlaamse Overheid

basis- en secundair onderwijs

Vlaams parlement stemt financieringsdecreet basis- en secundair onderwijs

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

woensdag 25 juni 2008
Deze namiddag keurde het Vlaams Parlement het financieringsdecreet goed. Dat schoeit de verdeling van de werkingsmiddelen in basis- en secundair onderwijs op een geheel nieuwe leest. Voortaan worden de middelen niet meer toegekend op basis van het net waartoe een school behoort. Voor het eerst zal ook rekening gehouden worden met de sociaal-economische achtergrond van de leerlingen van de school.

Bij de bespreking van het decreet sprak onderwijsminister Vandenbroucke over een nieuw sociaal contract tussen de overheid en de scholen, 50 jaar na het schoolpact. Voor de minister vormt de goedkeuring van het decreet het sluitstuk van een hele reeks verbeteringen van werkingsmiddelen en omkadering van scholen. De focus verschuift nu naar wat er met deze middelen gebeurt, naar de aanpak in de scholen. "Gelijke kansen op onderwijs van uitstekende kwaliteit moeten nu ook realiteit worden. Ik zal de scholen op hun resultaten aanspreken" zo zei hij.

Minister Vandenbroucke maakte bij deze gelegenheid ook een balans van de inspanningen die deze legislatuur gebeurd zijn. Zo stelt hij vast dat de werkingsmiddelen in het basisonderwijs, zelfs als rekening gehouden wordt met inflatie, met 40% toegenomen zijn sinds 2004. Voor het secundair onderwijs bedraagt de reële groei 19%. De investeringen in uren voor GOK, GOK+ en zorg maken intussen dat een steeds groter aandeel van de leerkrachten specifiek voor gelijke onderwijskansen aangeworven is. In het basisonderwijs loopt dat aandeel vanaf volgend schooljaar op tot 9%.

Veel meer uitleg en cijfers vindt u in de toespraak in bijlage .

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Ward Verhaeghe, woordvoerder van minister Vandenbroucke Tel: 02 552 68 00
GSM: 0476 60 02 15
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be