D66

Geef meer ruimte aan natuur

26 juni 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham wil dat in Nederland er meer ruimte voor natuur wordt gecreëerd. Er verdwijnen steeds meer waardevolle planten- en diersoorten uit Nederland, en veel natuurgebieden komen onder druk te staan. Daarom moeten volgens gemeenschappelijke afspraken van de overheid in 2018 extra natuurgebieden, de zogenaamde Ecologische Hoofdstructuur (EHS), gerealiseerd zijn. Extra grond vrijmaken voor natuur gebeurt onder andere door het omzetten van landbouwgrond in natuurgebied. Van der Ham: "Vooral op essentiële verbindingsgebieden tussen belangrijke natuurparken is het belangrijk dat er natuur wordt verworven en zorgvuldig wordt beheerd. Dat geeft ruimte aan de natuur zelf maar ook aan bijvoorbeeld toerisme en recreatie, wat vestigingsplaatsen de aantrekkelijk maakt en goed is voor de economie. Daarom is natuur van collectief maatschappelijk belang."

Landbouw en natuur

Van der Ham geeft aan dat Natuurbeheer en de voedselcrisis niet elkaars concurrent mogen worden: " Nederland moeten investeringen plaatsen zodat de voedselproductiviteit in landen waar dat mogelijk is omhoog gaat, daarbij moeten we gebruik maken van nieuwe technologieën en innovaties. Discussies over genetisch gemodificeerd voedsel moeten we daarbij niet schuwen. En duurzaam boeren heeft prioriteit." Daarnaast wil D66 dat bij de inwisseling van landbouw- naar natuurgrond duidelijke afspraken worden gemaakt zodat boeren die landbouwgrond afstaan de garantie krijgen elders een goed herstart te kunnen maken.

Duurzaamheid

Om de natuur optimaal te beschermen wil Van der Ham garanties dat nieuw ontgonnen natuurgebieden van permanente aard zijn, en geen tijdelijke projecten vanuit particuliere rendementsbelangen worden. Ook moet er een betere samenhang komen tussen natuurgebieden en agrarisch landschap. Door afspraken te maken tussen boeren en de overheid kunnen zij samen zorgen dat de natuurdoelen behaald worden. "We hebben een morele verplichting om de natuur in ons land te beschermen, en daarover hebben we ook Europese afspraken gemaakt. Daarom moeten we nu duidelijke plannen maken om die doelen op een efficiënte en duurzame manier te realiseren".