Gemeente Bussum

Gemeente zorgt voor natuurlijk groen

De gemeente Bussum werkt al jaren aan een natuurlijk groenbeheer, wat resulteert in opvallende bloemrijke bermen en plantsoenen, vooral te zien in Bussum Zuid. Hiermee probeert de gemeente de natuur zoveel mogelijk Bussum binnen te halen. Het omvormen en het onderhouden van deze velden is zeker geen bezuinigingsmaatregel. De benodigde grondbewerking en het inzaaien vragen juiste flinke investeringen.

Al zo'n 15 jaar zorgt de afdeling Wijkbeheer van de gemeente voor het ecologisch beheer van diverse plantsoenen die zich hiervoor lenen. Naast de sierwaarde vormen de bloem- en grassoorten ook voor een belangrijke natuurlijke schuilplaats. Steeds meer dieren, waaronder vlinders, vinden binnen de bebouwde kom een leefplek. Ook zijn er veel hommels die zich te goed doen aan de nectar van de vele bloemsoorten. Na de bloei komen de zaden tot rijping waar vogels, bijvoorbeeld mussen, van eten.

Onderhoud

De vegetatie moet een of twee keer per jaar gemaaid worden; hierdoor wordt de bodem zoveel mogelijk verschraald. Des te schraler (armer) de grond is, des te meer plantensoorten er zich zullen vestigen. Dit verhoogt de variatie en de bloemenrijkdom. Het onderhoud is hier zoveel mogelijk op afgestemd. Voedselrijke plekken zijn herkenbaar aan de vele grassen en andere hoge, bloeiende soorten. Deze stukken worden twee keer per jaar gemaaid. De voedselarme(re) plekken zijn herkenbaar aan meer bloeiende soorten kruiden en minder, lagere, grassen. Deze plekken worden één keer gemaaid.

Binnenkort wordt dit zichtbaar. In de eerste week van juli vindt de eerste maaironde plaats van de delen die twee keer gemaaid moeten worden. In opdracht van de afdeling Wijkbeheer wordt dit verzorgd door de firma Bron uit Deil. De eerste week van september is al het natuurlijk groen aan de beurt zodat het weer kort de winter ingaat.