Gemeente Sneek


in de tuin

Druk bezochte Sneker Raad in de Tuin

(GStuinraad200.jpg) De speciale gemeenteraads-vergadering `Raad in de Tuin' voorzag dinsdagavond weer duidelijk in een behoefte, praktisch alle stoelen in de speciale tent in de Stadhuistuin waren bezet met aandachtige toehoorders. Het is inmiddels het vierde jaar dat de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces op deze manier gestalte krijgt, de aanwezige inwoners van de gemeente Sneek grepen deze kans om op een leuke en eenvoudige manier met de volksvertegenwoordigers in contact te komen met beide handen aan.

Burgemeester drs A.A.M. Brok opende de Raad in de Tuin met een speciaal `in memoriam' vanwege het overlijden op 10 juni 2008 van mevrouw D.Y.W. de Graaff-Nauta. Mevrouw De Graaff-Nauta was raadslid in de gemeente Sneek van 1966 tot 1970 en wethouder van 1970 tot 1978. Vervolgens werd er een minuut stilte gehouden.

De eerste van de bespreekstukken op de agenda betrof de jaarrekening. De positieve jaarrekening van de gemeente oogstte vooral lof. Sneek sluit het jaar 2007 dankzij incidentele meevallers af met een positief saldo van ruim zes miljoen euro. Wat betreft de parkeergarage aan het Boschplein, daar toonden zich twee partijen tegenstander van (SP en FNP), de anderen (CDA, PvdA, VVD, ChristenUnie en GroenLinks) toonden zich voorstander. Dus werd het benodigde krediet voor de uitvoering van het plan beschikbaar gesteld, met 15 stemmen voor en 5 tegen.

De stemming over het Ambitiedocument Kwaliteit Theater leverde een stemming op van zes voorstanders (CDA, PvdA, VVD, SP, FNP, ChristenUnie) één tegenstemmer (GroenLinks). Iedereen hoopt dat het een mooi gebouw met een mooie uitstraling wordt. De enige tegenstemmer
- Corrie Dam van GroenLinks - hoopt dat ook, zij vreest echter dat het Ambitiedocument te ruim gesteld is en ziet liever een meer exacte tekst zodat er een betere controle vanuit de gemeenteraad mogelijk is.

Agendapunt 10 ging over de aanschaf en verplaatsing van het orgel van de Ichtuskerk naar de Noorderkerk. De Noorderkerk wordt onderdeel van het Cultureel Kwartier. Dit kwalitatief uitstekende orgel dient voor concerten en voor opleidingen. De discussie was of het geld uit het gereserveerde geld voor het Cultureel Kwartier moest komen of dat deze plotselinge kans uit de algemene reserve diende te moeten worden betaald. PvdA, CDA, VVD, SP, FNP en ChristenUnie toonden zich er voorstander van de laatste optie, GroenLinks van het eerste.

Tussendoor traden de rappers Hans Jan de Vries en Geert Dijkstra op, zij vermaakten de aanwezigen - onder wie de JAS (Jongeren Advies Raad)
- met vlotte teksten over hoe zij tegen het politiek bedrijven aankijken.

Na afloop van de raadsvergadering was er bij het hapje en drankje in de tuin volop gelegenheid met de raadsleden en ook het gemeentebestuur over allerhande zaken te spreken en daar werd door de aanwezigen dankbaar gebruik van gemaakt. Zangeres Rita Vjodorowa en pianist Dick Schuur zorgden voor de muzikale omlijsting, zowel vooraf als na afloop van de vergadering.