Gemeente Geertruidenberg


Productiekantoor Wolfseinde al volop in bedrijf

Aan de buitenkant is niet te zien dat Vismarktstraat 8 in Geertruidenberg het zenuwcentrum vormt van de activiteiten rondom de tv-serie Wolfseinde.

Niets aan de gevel van het kantoorpand verraadt dat hier binnen vanaf
1 juni vier mensen hard aan het werk zijn om de productie voor elkaar te krijgen.

Eind juni, op de 30ste om precies te zijn, gaan de opnamen voor de 26-delige dramaserie van Omroep Brabant van start, maar voor die tijd is er in de pre-productiefase al heel wat werk verricht en dat gebeurt vanuit de Vismarktstraat 8, onder leiding van productieleider Piek Seebregts en assistent productie-leider Marije Folbert. Samen met nog twee collega's vormen zij het productiekantoor namens IDTV en Fu Works (o.a. bekend van Zwartboek), de twee bedrijven die de tv-serie gezamenlijk produceren in opdracht van Omroep Brabant.

Vismarktstraat 8 is ook de uitvalbasis voor de rest van de `'crew'' die betrokken is bij Wolfseinde. Zoals bekend vormt de gemeente Geertruidenberg het decor voor Wolfseinde, een tv-serie over een vrouwelijke burgemeester en haar dochter die zich nieuw vestigen in de gemeente Wolfseinde.

Het productieteam dat sinds begin juni bijeen is, regelt de hele logistieke voorbereiding van het project. `'Er is een idee, en het is onze taak om dat idee daadwerkelijk vorm te geven. De invulling wat betreft mensen, de locaties etc. Alles wat verzonnen wordt door de schrijvers moeten wij praktisch vormgeven. Wij zorgen voor het grit waarop de creatieve geesten van de serie hun werk kunnen doen. In uitvoerig overleg met alle partijen We scheppen de voorwaarden waarbinnen de anderen aan het werk kunnen gaan", aldus Marije en Piek.

Het productieteam is nu hard aan het werk om het eerste draaiblok van twee weken mogelijk te maken. In die twee weken worden vier afleveringen van de serie gefilmd, en voor die tijd moet alles rondom de opnamen geregeld zijn. Dus het huisvesten van de crew en de acteurs van de serie (onder anderen Tanja Jess en Josine van Dalsum), maar ook het regelen van de budgetten en vergunningen, het onderhoud van de contacten met gemeenten, politie en brandweer, het zoeken van de filmlocaties. Dit doet het team samen met andere crewleden als locatiescouts, de locatiemanager, regie, castingbureau, art-director, styliste, scenaristen en de achterban van het hoofdkantoor die op andere locaties voorbereidingen treffen.

Wanneer alles voor het eerste blok in kannen en kruiken is, zullen Piek en Marije meestal niet op de set te vinden zijn, want dan gaan ze meteen door met de voorbereidingen voor de volgende dag en het volgende draaiblok. `'Wij werken heel erg achter de schermen, en dat moet ook zo blijven. Als regelaars zijn we altijd bezig om vooruit te kijken."

Het productieteam zal tot eind september in het pand aan de Vismarktstraat aanwezig zijn. Na de pre-productie en de draaiperiode, volgt nog de post-productie waarin alle zaken worden afgerond. Het team heeft er dan heel wat lange dagen opzitten. `'In principe werken we van ongeveer van acht uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds. Maar als er 's avonds opnamen gepland zijn, hebben we te maken met andere tijden. Een werkdag van dertien uur is dan heel normaal."

Gelukkig zit het productiekantoor direct bij de Markt in Geertruidenberg, dus na een dag hard werken is de afleiding snel gevonden. Ze hebben het dan ook erg getroffen met hun werkplek, vinden Piek en Marije. `'Het is gewoon leuk om hier te zijn. De mensen zijn enthousiast en we krijgen veel medewerking."

Omroep Brabant vindt het belangrijk dat de regio betrokken wordt bij Wolfseinde, dat per slot van rekening een Brabantse serie is. Voor de tv-serie zijn de makers nog steeds op zoek naar figuranten (zie www.wolfseinde.nl). `'Dat kan voor mensen een hele leuke manier zijn om echt zelf mee te maken hoe het werkt bij tv-opnamen."

Vanaf half oktober zullen bij Omroep Brabant enkele afleveringen van de `'making of Wolfseinde`, te zien zijn, voorafgaand aan de uitzendingen van de serie die op 4 december beginnen.