Paape pleit voor betere regels voor transparante bedrijfsvoering
25/06/2008 13:10
Nyenrode Business Universiteit
Breukelen, woensdag 25 juni 2008 - Regelgeving die financiële schandalen en crises moet tegengaan, zoals de Sarbanes Oxley-wet, is te overhaast ingevoerd en lijkt vooral te zijn ontstaan vanuit symboolpolitiek. Daarnaast lijken de tegenwoordig verplichte 'in control'-verklaringen vooralsnog weinig meer dan gebakken lucht. Het is echter noodzakelijk dat bedrijven worden gedwongen transparanter te zijn over hun risico- en beheersingssystemen. Dat stelt prof. dr. Leen Paape RA RO CIA, hoogleraar Bestuurlijke Informatieverzorging aan de Nyenrode Business Universiteit, vanmiddag in zijn inaugurele rede met als titel "In Control' verklaringen: Gebakken lucht of een te koesteren fenomeen?".
Ondanks steeds stringentere regelgeving lijken financiële schandalen en crises zich met een steeds grotere frequentie voor te doen, stelt Leen Paape in zijn oratie. Nadat zo'n 5 jaar geleden Enron, Worldcom, Ahold, Parmalat en dergelijke wereldwijd een stevige deuk in het vertrouwen in bedrijven veroorzaakten, zorgen op dit moment bedrijven als UBS, Bear Stearns, Citigroup, Société Générale, Siemens en de vastgoedsector in Nederland voor een diepe vertrouwenscrisis. Ondanks dat beursgenoteerde bedrijven wordt gevraagd publiekelijk aan te geven dat zij 'in control' zijn, lijken zij daarvoor in hun verklaringen geen garantie te bieden. De vraag is volgens Paape dan ook of die verklaringen slechts gebakken lucht zijn of dat er toch enig heil te verwachten is.
Volgens Paape is regelgeving zoals de Sarbanes Oxley-wet te overhaast ingevoerd en lijkt die vooral te zijn ontstaan vanuit symboolpolitiek. Om 'in control' te zijn, moet het Management Control Systeem (MCS) de organisatie in staat stellen om tijdig te constateren dat risicotolerantiegrenzen worden overschreden en dan corrigerend op te treden. De risicotolerantie wordt echter niet of nauwelijks benoemd en risico's worden veelal niet gekwantificeerd. Ook ontbreekt het aan een goed normatief kader om vast te stellen of het MCS adequaat is. Daardoor is het volgens Paape moeilijk te beoordelen of een organisatie 'in' of 'out of' control is en kan een 'in control'-verklaring weinig meer zijn dan gebakken lucht. Volgens Paape heeft het bedrijfsleven niet laten zien zelfreinigend te kunnen optreden. Daarom is volgens hem nadere regelgeving op zijn plaats, die bedrijven aanspoort voortdurend te werken aan hun bedrijfsvoering en daarover transparant te zijn.
Ook besteedt Paape in zijn oratie aandacht aan beloningen. In zijn visie hebben variabele beloningen geleid tot excessieve risico's, die bijdroegen aan de huidige financiële crisis. Die risico's kunnen worden ingedamd door het aan banden leggen van de totale beloningsniveaus en van de verhouding tussen het vaste en variabele beloningsdeel. Transparantie over beloningen is volgens Paape ongewenst, omdat het leidt tot loonstijging. Stringenter toezicht door remuneratiecommissies is echter wel nodig.
Paape sluit zijn inaugurele rede af met enkele adviezen aan de Monitoring Commissie van de Code Tabaksblat.
Een digitale versie van de oratie is vanaf donderdag 26 juni beschikbaar op www.nyenrode.nl/faculty/lectures
Over Leen Paape
Leen is hoogleraar Bestuurlijke Informatieverzorging en directeur van de NIVRA-Nyenrode School of Accountancy & Controlling. Daarnaast was hij sinds 1996 managing director van het Postgraduate Program Internal/Operational Auditing van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Paape studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Hij is registeraccountant (RA), operational auditor (RO) en Certified Internal Auditor (CIA). Paape promoveerde met een proefschrift over corporate governance en de impact op internal auditing. Paape was bijna tien jaar partner in de risk management praktijk van PricewaterhouseCoopers (PwC). In 2007 was hij tevens part-time executive director bij Protiviti Independent Risk Consulting.
Zie voor meer informatie www.nyenrode.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie (