Gemeente Heiloo


48 meter archief van Heiloo naar Alkmaar

Burgemeester Hans Romeyn draagt donderdag 26 juni 48 meter archief uit de periode 1951-1985 over aan het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar. De stukken over de verhitte discussie rondom de ringweg door het Heilooër Bos, de bouw van Winkelhof t Loo en de verplaatsing van de Wipwatermolen verhuizen naar Alkmaarse archiefstellingen.

De gemeente Heiloo heeft sinds de jaren 70 een afspraak met Alkmaar om archieven die volgens de Archiefwet openbaar zijn over te brengen naar het Regionaal Historisch Centrum. Donderdag om 15.00 uur zal burgemeester Romeyn het archief van 1951-1985 overdragen aan de directeur van het Regionaal Historisch Centrum Alkmaar, de heer Paul Post. Het is een ceremoniële handeling. De dozen staan sinds oktober 2007 in Alkmaar.

Weg met die weg
Het archief bevat onder andere de stukken over de aanleg van de rondweg Alkmaar. Toen in 1957 de Velsertunnel werd opgeleverd, was duidelijk dat er een nieuwe rijksweg moest komen naar en rondom Alkmaar. Het ministerie koos een route dwars over het terrein tussen het oude bos, het Blockhovepark en de ijsbaan. De gemeentes Heiloo, Bergen en een bijzonder actief plaatselijk actiecomité protesteerden om het verlies van natuur onder de slogan: Weg met die weg. Een documentaire van de NCRV gaf de discussie zelfs landelijke bekendheid. De randweg op het voorgestelde traject is er niet gekomen. In 1974 werd het alternatieve traject tussen de Kennemerstraatweg en de Aert de Gelderlaan in gebruik genomen.

Winkelhof t Loo
In de jaren 50 ontstonden de eerste plannen om een winkelcentrum te bouwen in het centrum van Heiloo. Een ingrijpend plan voor de oude dorpskern, want bestaande huizen moesten wijken. De gemeenteraad stelde een bestemmingsplan vast. Inwoners gingen in beroep en daarop is het plan aangepast. In januari 1976 ging de eerste paal de grond in voor 4100 vierkante meter winkelhof.

Wipwatermolen
De enige molen van Heiloo, het wipwatermolentje in de Varnebroekerpolder werd in 1972 verplaatst naar het Maalwater, omdat de gemeente Alkmaar de Regulierslaan en de Van Ostadelaan wilde doortrekken. Bij het verplaatsen werden funderingen van de oude molen gevonden.

De stukken uit 1951-1985 en uit periodes daarvoor kunt u in Alkmaar raadplegen. Voor meer informatie over het archief Alkmaar: http://www.archiefalkmaar.nl (opent in nieuw scherm).