Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Een knipoog van een kleine robot

9 juni 2008

Kunstmatige intelligentie is erg sterk in activiteiten die door mensen moeilijk worden gevonden, zoals schaken. Opvallend genoeg zijn er beduidend minder successen geboekt in alledaagse activiteiten, zoals over straat lopen. Dit komt doordat wij alledaagse acties vaak intuïtief uitvoeren. Guido de Croon onderzocht in zijn promotieonderzoek computermodellen die oogbewegingen maken. Het onderzoek kan onder andere leiden tot een grotere inzetbaarheid en autonomie van kleine robots. De Croon promoveert op 26 juni 2008 aan de Universiteit van Maastricht.

Acties zijn essentieel voor visuele waarneming. Mensen en dieren gebruiken hun ogen, hoofd, en lichaam om de wereld om hen heen te zien. Wij bewegen de ogen gemiddeld drie maal per seconde om de juiste informatie uit de omgeving te halen, maar voor een computermodel is dit gedrag moeilijk te vatten.
Het is aangetoond dat het gebruik van acties in computermodellen bepaalde visuele taken makkelijker kan maken. Het probleem met zulke actieve waarnemingsmodellen is, dat we voor veel visuele taken niet weten hoe ze hun acties zouden moeten bepalen. Een standaardaanpak van dit probleem is om een aantal aannames te maken over het visuele proces. Een conclusie uit het onderzoek van De Croon is echter dat het maken van minder aannamen kan leiden tot actiestrategieën die zowel bijdragen aan een beter begrip van actieve visuele processen als aan het verbeteren van computer vision technieken.

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het programma ToKeN van NWO Exacte Wetenschappen (www.nwo.nl/token).

..............................

Meer informatie bij:

* drs. Guido C.H.E. de Croon (Universiteit Maastricht)
* t.: +31 (0)15 27 83 707; G.deCroon@MICC.unimaas.nl
* promotie: 26 juni 2008

* promotoren: prof. dr. E.O. Postma en prof. dr. H.J. van den Herik