Technische Universiteit Delft

Aarde
door M&C

Promotie van dhr. H.H.A. Schotman: "Shallow-Earth Rheology from Glacial Isostasy and Satellite Gravity: a sensitivity analysis for GOCE"

26 juni 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. H.H.A. Schotman | geodetisch ingenieur, Nederland promotors | Prof.ir. B.A.C. Ambrosius (LR) en prof. P. Wu (U-Calgary, Canada)
toeg.prom | Dr. L.L.A. Vermeersen (UHD-LR)

Shallow-Earth Rheology from Glacial Isostasy and Satellite Gravity: a sensitivity analysis for GOCE
De afgelopen jaren hebben enkele satellietmissies de lange en middellange ruimtelijke golflengtes (1000 - 500 km) van het aardse zwaartekrachtveld in kaart gebracht. De toekomstige ESA Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer (GOCE) missie is ontworpen om centimeternauwkeurige geoidehoogten te meten met een resolutie van 100 km. Deze metingen bevatten informatie over massa-inhomogeniteiten in de ondiepe aarde, die gedeeltelijk veroorzaakt kunnen worden door de kruip van laag-visceus materiaal.

In dit proefschrift laten wij zien dat GOCE gevoelig zal zijn voor laag-visceuze zones in de korst tot een resolutie van 150 km en dat bepaling van langgolvige informatie bemoeilijkt zal worden door onzekerheden in de aardstratificatie en de voormalige ijsbelasting van het achtergrondmodel. Wij ontwikkelen een thermomechanisch aardmodel en laten zijn dat vloeiwetten en aardwarmtestroommetingen gebruikt kunnen worden als aanvullende gegevens om de rheologie van de ondiepe aarde te bepalen. Ten slotte geven wij aan hoe hoge-resolutie informatie over de ondiepe aarde verkregen kan worden met GOCE en hoe deze informatie gebruikt kan worden om bijvoorbeeld schattingen van hedendaagse zeespiegelverandering te verbeteren.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 mei 2008