Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 25 juni 2008

Kenmerk 112

Prostituees versterken en verzelfstandigen

Het college van B&W heeft ingestemd met de notitie `Prostituee V/M Amsterdam, weerbaar en zelfstandig'. Met dit besluit wil de gemeente de positie van prostituees in Amsterdam versterken. Prostitutie is geen gewone branche en is kwetsbaar voor uitbuiting en mensenhandel. Elke vorm van dwang moet uitgesloten worden. Prostituees moeten meer zelfstandig en onafhankelijk kunnen werken. De gemeente gaat toezichthouders inzetten om meer toezicht en controle op de werkplekken van prostituees te houden. Om misstanden verder terug te dringen en de arbeidspositie te verbeteren worden extra voorwaarden gesteld in de exploitatievergunning. Het Prostitutie & Gezondheidscentrum krijgt een spilfunctie en opvangplekken voor slachtoffers van mensenhandel worden uitgebreid.

Verantwoordelijk wethouder zorg, Marijke Vos: `De verbetering van de positie van prostituees is cruciaal. Een sterkere positie vergroot de weerbaarheid en keuzevrijheid en vermindert misstanden zoals mensenhandel. Het is hard nodig om de kennis over het arbeidsrecht te vergroten en er moet perspectief op ander werk zijn indien het de wens is om er uit te stappen. De aanpak van uitbuiting en vrouwenhandel is cruciaal. Dat doet de gemeente al via opsporing en vervolging. Daarnaast gaan we nog steviger inzetten op voorlichting, toezicht en komen er extra opvangplekken. Onze aanpak moet een verandering gaan brengen in de positie van Amsterdamse prostituees.'

Het prostitutie en gezondheidscentrum (P&G292) dat in april dit jaar open is gegaan wordt versterkt met een onafhankelijke klachtencoördinator die jaarlijks zal rapporten over misstanden in de prostitutiebranche. Samen met het Scharlaken Koord en Randstad start de gemeente Amsterdam uitstapprogramma's. Uit de prostitutie stappen blijkt in de praktijk erg moeilijk. Daarom gaan de uitstapprogramma's begeleiding bieden om stabiliteit te krijgen, zoals inkomen, een woning, schuldhulpverlening en werk. In 2007 werden 15% van de prostituees bereikt, over een jaar moet dat 30% zijn. Van april tot juni heeft het P&G292 240 contacten met prostituees gehad. Daarbij is voorlichting gegeven aan 120 personen, lichamelijk onderzoek gedaan, maatschappelijke hulp gegeven en voor 12 personen zijn uitstapprogramma's gestart.

Het Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel wordt versterkt om misstanden op te sporen en de zorg voor slachtoffers uit te breiden. Er komt een maatschappelijk werker voor ambulante begeleiding, psychosociale groepstrainingen en taalcursussen. Daarnaast wordt gestart met meer hulp en opvang voor meisjes jonger van 18 jaar die het slachtoffer dreigen te worden van mensenhandel.

Marijke Vos: 'Er is nog te weinig zicht op illegale prostitutie. Signalen daarover neem ik zeer serieus. De positie van de prostituees in de illegale branche is uiterst zwak en kwetsbaar. Wij willen deze mensen beter beschermen en gaan daarom de omvang van het illegale circuit in kaart brengen om op korte termijn maatregelen te kunnen treffen.'

.

16 juni 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 106 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Verder is Amsterdam in overleg met het ministerie van Sociale Zaken om meer duidelijkheid te krijgen over de toepassing van het arbeidsrecht op prostituees. Aan de exploitatievergunning in deze branche zal een sociaal hoofdstuk worden toegevoegd met aanvullende voorwaarden zoals het opeisbaar zijn van alle inkomsten door de prostituee zelf, het recht om zonder opgaaf van redenen bepaalde handelingen te weigeren en een aantal verplichtingen voor de eventuele exploitant om mensenhandel uit te sluiten.

Voor de uitvoering van al deze maatregelen wordt onder meer nauw samengewerkt met het Scharlaken Koord, de Rode Draad, Randstad, politie, Amsterdams Coördinatiepunt Mensenhandel, HVO Querido, de belastingdienst, GGD Amsterdam, Dienst Wonen en de Dienst Werk en Inkomen.

Achtergrond
Deze notitie hoort bij de nota `Oud beroep ­ Nieuw beleid 2007-2010'. In deze nota staan maatregelen op het terrein van openbare orde en veiligheid. In het huidige besluit van het college staan de ondersteunende en zorggerelateerde maatregelen. Samen vormen ze het integrale beleid rond de prostitutie in Amsterdam. Alle collegebesluiten rond prostitutie zijn na te lezen op www.amsterdam.nl.

Pb-112



Gemeente Amsterdam