Provincie Overijssel

Dringend aandacht gevraagd voor voor duurzame energie in Koekoekspolder

In een brandbrief aan de minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven heeft de provincie Overijssel, samen met de provincies Drenthe en Groningen, de zorgelijke ontwikkelingen op het hoogspanningsnet Noord-Nederland onder de aandacht gebracht.

Op 14 april hebben de drie provincies met Tennet, Essent Netwerk en het ministerie bekend gemaakt dat de hoogspanningslijn Groningen, Hoogeveen en Zwolle definitief in stand kan blijven. Twee belangrijke onderdelen van deze succesvolle onderhandelingen waren de natuurcompensatie van 10 miljoen euro (voor Drenthe en Overijssel) en het bieden van ruimte op het netwerk voor het aansluiten van duurzame en kleinschalige energieproducenten.

Zorgelijke ontwikkelingen
In de afgelopen twee maanden hebben zich echter zorgelijke ontwikkelingen voorgedaan. Er blijkt nog steeds onzekerheid te bestaan over het aansluiten van sommige energieproducenten. Er is een wettelijke aansluitplicht om energieproducenten aan te sluiten op het netwerk, de zogenaamde aansluit- en afnamegarantie voor producenten. In tijden van capaciteitsschaarste is echter niet geregeld wanneer feitelijk stroom afgenomen wordt. Met het bereiken van het akkoord in april zou dit echter geregeld zijn voor de energieproducenten in Noord-Nederland. Vooral kleinschalige initiatieven, die hun aansluiting hebben op het laag- en middenspanningsnet, ondervinden hiervan hinder. In Overijssel kunnen vooral de ondernemers in de Koekoekspolder hiervan de dupe worden, omdat hier het merendeel zit van de kleinschalige duurzame initiatieven. Onder andere LTO Glaskracht heeft onlangs uit naam van deze ondernemers dit probleem onder de aandacht van de Tweede Kamer gebracht.

Onacceptabel
De provincie Overijssel vindt de ontstane situatie onacceptabel, temeer daar deze ondernemers een bijdrage leveren aan het duurzaam produceren van energie en daarmee helpen de CO2 uitstoot te verminderen. Theo Rietkerk, gedeputeerde Ruimte, Wonen en Milieu: "Juist dit soort initiatieven zijn zo belangrijk voor de inwoners van de provincie Overijssel. We stimuleren dit zo veel mogelijk en juist dat hadden we goed geregeld in de overeenkomst met Economische Zaken, Tennet en Essent. Als dit nu blijkt te stokken, willen wij ons hard maken dat dit binnen afzienbare tijd opgelost wordt." De provincie Overijssel is hierover in overleg gegaan met de Ontwikkelingsmaatschappij Koekoekspolder (OMK), gemeente Kampen en de netwerkbeheerders Essent en Tennet.

Voortgangsoverleg
Bij het voortgangsoverleg van de noordelijke provincies met minister van Economische Zaken Van der Hoeven op 23 juni over het Energieakkoord Noord-Nederland, zijn deze knelpunten mede namens de provincie Overijssel uitgebreid besproken. De minister heeft daarop toegezegd zich te willen inzetten om de problemen op te lossen en dat knelgevallen die de MEP-subsidie (Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie) dreigen mis te lopen zich kunnen melden bij Senter Novem.