Gemeente Venlo


terugdringen voortijdig schoolverlaten succesvol

25-6-2008

Noord- en Midden-Limburg zeer succesvol in terugdringen aantal voortijdig schoolverlaters
Convenant Aanval op uitval' op 23 juni ondertekend

In de regio Noord- en Midden-Limburg was de afname van het aantal voortijdig schoolverlaters in het schooljaar 2006/2007 niet minder dan 43%, waar het landelijke target op 10% lag (waar overigens 17% gehaald is). Voor het komende schooljaar ligt de nadruk op de nazorg van VMBO naar MBO, Zorgadvies-teams in het MBO, en een sluitende registratie als informatiesysteem.

Maandag 23 juni jl. heeft wethouder Ramon Testroote van de gemeente Venlo een convenant ondertekend met het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), onderwijsinstellingen, regionale opleidingscentra en de wethouders onderwijs van de gemeenten Weert, Venray en Roermond. In dit convenant zijn afspraken gemaakt om het aantal voortijdige schoolverlaters in Noord- en Midden Limburg verder te verminderen.

In Noord- en Midden-Limburg zijn de betrokken partners zoals gezegd al zeer succesvol gebleken in het terugdringen van het aantal leerlingen dat de school voortijdig, dus zonder startkwalificatie, verlaat. Het totale aantal voortijdig schoolverlaters in 2004/2005 lag op 1515 leerlingen. In schooljaar 2006/2007 is dat aantal teruggebracht naar 866 leerlingen. Een afname met 43%.

Wethouder Ramon Testroote (Werk & Inkomen) is zeer tevreden met deze cijfers. Een geweldige prestatie van zowel de betrokken gemeenten als van de jongeren zelf en onderwijsinstellingen. Ook een prestatie waar niet alleen de jongere, maar uiteindelijk de hele maatschappij baat bij heeft. We hebben fors ingezet op preventie, en dat heeft gewerkt. Gelukkig, want het principe van education first' blijft actueel: een goede opleiding is dé weg naar een duurzame, kwalitatieve plaats op de arbeidsmarkt en structurele zelfredzaamheid.

Het komende schooljaar ligt de nadruk in de regio op de volgende maatregelen:

* Nazorg van VMBO naar MBO (warme overdracht'): veel leerlingen blijken in de overgang van het VMBO naar het MBO af te haken. Een goede, persoonlijke begeleiding van de leerlingen kan dit voorkomen.

* Zorgadviesteams (ZAT's) in het MBO: de adviesteams spelen een rol bij het vroegtijdig signaleren van problemen bij leerlingen en het bieden van de gepaste hulp om zo voortijdig schoolverlaten tegen te gaan.

* Een sluitende registratie: hiermee wordt preventief ingezet op signalen die de voorbode kúnnen zijn van voortijdige schooluitval, zoals structureel te laat op school komen en spijbelen.

Het kabinet sluit landelijk met alle 39 RMC-regio's convenanten af om voortijdige schooluitval te verminderen. In deze convenanten worden afspraken gemaakt tussen het Ministerie van OCW, RMC-contactgemeenten en onderwijsinstellingen. De RMC-regio Noord- en Midden-Limburg is onderverdeel in vier subregio's: Venlo, Venray, Weert en Roermond. De gemeente Venlo treedt op als contactgemeente.

In dit convenant worden naast bovengenoemde afspraken ook de prestatie-afspraken van de onderwijsinstellingen vastgelegd; het doel van dit convenant is om het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters met 40% te reduceren in een periode van vier jaar.

Landelijke aanpak
In het Lissabon Akkoord is afgesproken dat Nederland tussen 2002 en 2012 de jaarlijkse voortijdige schooluitval vermindert met 50%. Dat betekent dat er in 2012 nog maar 35.000 voortijdige schoolverlaters mogen zijn. In het schooljaar 2005-2006 telde Nederland nog 57.000 voortijdige schoolverlaters, er is in de komende jaren dus nog een reductie van 40% nodig.

Testroote: Als je kijkt naar het aantal voortijdig schoolverlaters in 2002, in totaal 1913 leerlingen, en het aantal waar we nu opzitten, te weten 866, is dat een afname van 55,2%. Daarmee heeft onze regio de Lissabon-agenda al gehaald. Uiteraard blijven we met onverminderde ambitie en inzet werken aan een nog verdere afname, om het aantal zo dicht mogelijk naar de nul te krijgen. En om ook ons steentje bij te dragen aan de landelijke doelstellingen.