Gemeente Venlo


Samenwerkingsovereenkomst wijkgericht jongerenwerk

24-6-2008

Op woensdag 25 juni a.s. ondertekenen de vijf partners die betrokken zijn bij de structurele aanpak van overlast van jongeren in de wijk een samenwerkingsovereenkomst: gemeente Venlo, stichting Wel.kom, de politie, stichting 't Groenewold en bureau Jeugdzorg. Het centrale doel is het voorkómen, verminderen en bestrijden van overlast door jongeren.

Met deze samenwerkingsovereenkomst spreken de betrokken instanties hun commitment uit om te investeren in een gezamenlijke aanpak. Die zal moeten leiden tot een effectieve en doeltreffende aanpak waar zowel de jeugd als de leefomgeving beter van worden.

Het programma voor de ondertekening ziet er als volgt uit:
* 15.30 uur Inloop

* 15.45 uur Opening door wethouder Jan Lamers
* 16.00 uur Improvisatietheater door buro IMPRO
* 17.00 uur Ondertekenen convenant door de partners
* 17.15 uur Afsluiting door buro IMPRO met muzikale achtbaan'
* 17.25 uur Hapje en drankje

Buro IMPRO zal door diverse situaties in theaterspel in beeld te brengen de kijker treffend duidelijk maken hoe actie reactie uitlokt, en hoe je dus de reactie kunt beïnvloeden door een bepaalde manier van benaderen te hanteren.

In beeld
De aard van een jeugdgroep is bepalend voor de aanpak die gehanteerd zal worden. Hierbij kan gedacht worden aan het aantal leden van een groep, leeftijd, soort overlast. De samenwerkende partners komen per wijk elke maand bij elkaar en brengen gezamenlijk in beeld wat voor soort jeugdgroepen zich ophouden in de Venlose openbare ruimte. Afhankelijk van de aard en samenstelling van de groep wordt een plan van aanpak geformuleerd..

Regie
De politie voert de regie over criminele groepen, de gemeente is regisseur voor de aanvaardbare, hinderlijke en overlastgevende jeugdgroepen. De gemeentelijke jeugdregisseur zorgt voor de regie op de integrale aanpak van jongerenoverlast en spreekt ketenpartners aan op de afspraken zoals die zijn vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst.

Straatcoaches
De gemeentelijke straatcoaches hebben een belangrijke taak in het aanspreken van jongeren op straat op hun gedrag, maar ook bij het vergroten van ouderbetrokkenheid als het gaat om het gedrag van hun kinderen op straat. De straatcoach dicht als het ware het gat dat bestaat tussen de met name repressieve taak van de politie en de preventieve taak van de jongerenwerker. Bureau jeugdzorg is betrokken bij het samenwerkingsverband vanuit de geïndiceerde hulpverleningstrajecten voor jeugdigen. Stichting Wel.kom sluit aan vanuit het jongerenwerk en de niet-geïndiceerde individuele hulpverleningstrajecten.