Voorlichtingsbijeenkomst over diabetes
De multiculturele Europese vereniging Assadaaka heeft samen met de NOMA, de Bond Nederlandse Oudere Migranten Actief, het Comité Onze Hoop en het APCP (Amsterdams Patiënten en Consumenten Platform) in samenwerking met de Diabetesvereniging Nederland, afdeling Amsterdam, op maandag 23 juni een laagdrempelige bijeenkomst georganiseerd waarin diabetes, ook bekend onder de naam 'suikerziekte', centraal stond. De voorlichtingsbijeenkomst vond plaats in de centrale ruimte van productiehuis De Meevaart aan de Balistraat 48 a te Amsterdam en begon om half acht 's avonds.
Traditiegetrouw, bij bijeenkomsten die georganiseerd zijn door Assadaaka en comité Onze Hoop opent de voorzitter van Assadaaka, de heer Ahmed El Mesri, de bijeenkomst wanneer de ongeveer veertig geïnteresseerde bezoekers plaatsgenomen hebben en voorzien zijn van een hapje en een drankje. Hij heet de aanwezigen welkom en vertelt iets over het verloop van de avond. Eerst zal mevrouw Lia Picavet, de gastspreker van de avond, lid van de diabetesvereniging Nederland, afdeling Amsterdam, en zelf al vijftig jaar diabeet, een informatieve ronde over de ziekte diabetes houden, waarna een film vertoond wordt over vakantie houden met een chronische ziekte in het algemeen, maar diabetes in het bijzonder. De voorzitter geeft het woord aan Lia en zij vertelt:
Over diabetes is heel veel te melden. Lia vertelt dat zij op de radio gehoord had dat inmiddels één miljoen mensen in Nederland lijden aan een vorm van diabetes, maar dat van in ieder geval nog een kwart miljoen mensen geschat wordt dat zij diabetes hebben, zonder dit te weten. Een dergelijk groot getal roept vragen op over de aandoening: Wat voor soort ziekte is het, hoe kom je eraan, hoe kom je eraf (of niet), hoe is het te behandelen, hoe kan je ermee leven. Antwoord op de eerste vraag is, dat diabetes een stofwisselingsziekte is. Bij de omzetting van het voedsel dat wij tot ons nemen, naar stoffen die het lichaam nodig heeft om te functioneren, is insuline onmisbaar. Wanneer het lichaam dat zelf niet in voldoende mate aan kan maken, heeft men 'suikerziekte'. Er moet dan kunstmatig insuline toegediend worden. Lia vertelt dat het altijd om een chronische aandoening. Dat betekent dat degene bij wie de ziekte geconstateerd wordt, hier niet meer van zal genezen. Sommige mensen krijgen al op jonge leeftijd diabetes, de zogenaamde diabetes 1 variant, anderen krijgen op oudere leeftijd de aandoening, de zogenaamde diabetes 2 variant. Van de mensen die de diabetes 1 variant hebben, ook wel genoemd jeugddiabetes, zullen de meesten insuline via een injectie toe moeten dienen, bij degenen die op latere leeftijd diabetes, dus de variant 2, krijgen, kunnen velen met pillen hun insulinetekort aanvullen.
Een aanwezige stelt vervolgens de vraag hoe je het krijgt. Lia antwoordt hierop dat van diabetes 1, de jeugdvariant, nog steeds niet bekend is hoe hij ontstaat. Van variant 2, de diabetes die op latere leeftijd voorkomt, is in ieder geval bekend dat overgewicht en een ongezonde leefstijl bij kan dragen aan het ontstaan van de ziekte, maar ook hiervan is niet exact de oorzaak bekend. Erfelijkheid - komt het voor in de familie? - is ook een belangrijke oorzaak.
Er is een aantal symptomen waaraan diabetes te herkennen is. Deze zijn: voortdurend dorst en een droge mond en een voortdurende vermoeidheid, die ontstaat doordat het lichaam de voedingsstoffen niet om kan zetten in stoffen die het lichaam kan gebruiken. Degenen die (naaste) familieleden hebben met diabetes moeten extra letten op deze verschijnselen. Zij hebben grotere kans op het krijgen van de aandoening.
Na deze informatieve rede van Lia Picavet wordt de film 'Onbezorgd reizen met diabetes' getoond. De film behandelt een aantal situaties waarmee mensen met diabetes, maar ook met andere chronische aandoeningen, mee te maken kunnen krijgen en geeft tips voor een goede en gezonde vakantie. Zo is het verstandig om een diabetespas bij je te hebben, waarmee je aan kunt tonen dat je diabetes hebt, zodat je insulinespuiten en andere artikelen die met de aandoening te maken hebben, gewoon in je handbagage in het vliegtuig mee kunt nemen. Een medisch paspoort, waarin al je medische gegevens vermeld staan, is ook buitengewoon handig, zeker wanneer je in het buitenland medische bijstand nodig hebt.
De film, die op dvd is uitgebracht en in verschillende talen bekeken kan worden, wordt na vertoning uitgedeeld onder de bezoekers. Tevens heeft Lia plaatjes meegenomen met een schematische uiteenzetting van diabetes type 1 en diabetes type 2, waarop duidelijk wordt hoe insuline werkt en hoe deze aangemaakt wordt.
Na vertoning van de film komen er nog vragen uit het publiek, onder andere over het koel houden van de insuline. Lia antwoordt dat je insuline die niet (direct) gebruikt wordt, altijd koel in bijvoorbeeld de koelkast moet bewaren. Een aanwezige merkt op dat er bij de apotheker ook wateropbergsystemen verkrijgbaar zijn. Vanzelfsprekend is het, bij constatering van de ziekte, belangrijk je goed te laten informeren door je huisarts, apotheker of andere medische deskundige. Via de diabetesvereniging Nederland - voor Amsterdam de afdeling Amsterdam - kan je in contact komen met andere diabetici. Met de aandoening - diabetes is meer een aandoening dan een ziekte - is door de huidige technieken van insulinespuiten, tabletten, bloedprikken en dergelijke, tegenwoordig heel goed te leven.
Omdat er, naar alle waarschijnlijkheid, honderdduizenden mensen rondlopen met diabetes die niet weten dat zij de ziekte hebben, is er aan het einde van de bijeenkomst, wanneer de vragen beantwoord zijn en Lia haar verhaal afgerond heeft, de gelegenheid om bloed te laten testen op het bloedsuikergehalte. Lia vertelt er wel bij dat je, voor een volledig correcte meting, eigenlijk niets gegeten en gedronken mag hebben, omdat de bloedsuiker ook bij gezonde mensen stijgt wanneer ze iets gegeten of gedronken hebben. Desalniettemin kan een heel hoog bloedsuikergehalte een indicatie zijn dat men diabetes heeft. Er zijn inderdaad enkele mensen die zich hebben laten testen en die een heel hoog bloedsuikergehalte hebben. Lia raadt hen aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts, om zich nogmaals te laten testen. Het is heel goed mogelijk dat door deze bijeenkomst een paar mensen te weten gekomen zijn dat ze diabetes hebben en dat ze nu, door de juiste behandeling en medicatie, een aangenamer leven tegemoet zullen gaan.
Ahmed El Mesri bedankt tenslotte alle aanwezigen voor hun komst en voor hun inbreng en Lia in het bijzonder. De geslaagde avond wordt verder aangenaam doorgebracht met hapjes en drankjes en veel sociale contacten.
Voor meer informatie over diabetes kan je altijd contact opnemen met je huisarts of met de apotheek en ook met de diabetesvereniging Nederland, telefoon (033) 4630566 of de website:
Ingezonden persbericht