Gemeente Eindhoven

Persbericht 25 juni 2008, no. 183

Bewoners Vredesplein e.o. ontwerpen eigen buurt âWe gaan vanavond samen een nieuwe buurt bouwen. â Met deze woorden opende projectleider Peter de Vries op 24 juni jl. de bijeenkomst voor geïnteresseerde bewoners van het Vredesplein e.o. Zoân dertig bewoners waren in Sancta Maria aanwezig om in spelvorm ideeën aan te reiken voor het stedenbouwkundig plan, dat aan het eind van het jaar klaar moet zijn. De bijeenkomst was een vervolg op de busexcursie naar verschillende vernieuwde wijken in Tilburg, Helmond en Eindhoven.

In het stedenbouwkundig plan komt te staan waar (na de sloop vanaf 2010) de nieuwe huizen komen, hoe de straten lopen en waar het groen en de speelvoorzieningen komen. De gemeente en Domein hechten er veel waarde aan om samen met de bewoners een nieuwe buurt te bouwen. De Architecten Werkgroep Tilburg gaat alle ideeën uitwerken en komt in het najaar terug naar de buurt met drie voorstellen (tekeningen) over hoe de nieuwe buurt eruit kan komen te zien.
Spelbord
Na de uitleg over de spelvorm ging de groep bewoners in vijf groepjes aan de slag. Op een spelbord (in de vorm van een plattegrond) kon iedereen een keuze maken voor een type woning en deze op het bord plaatsen. Ook wensen voor de openbare ruimte en het parkeren kregen een plekje op de plattegrond. Zo was op sommige borden een groot plein te zien, terwijl andere groepjes juist de voorkeur gaven aan meerdere, kleine pleintjes. Iedereen was het er wel over eens dat het belangrijk is dat mensen uit de buurt elkaar ergens kunnen ontmoeten.
Jokers
De bewoners konden ook jokers inzetten. Deze waren bedoeld voor eigen, aanvullende ideeën. En daar wisten de deelnemers wel raad mee. Ze varieerden van een atelierruimte voor jonge kunstenaars tot een eigen kinderboerderij voor de buurt, zo bleek aan het eind van de avond bij de presentatie van de resultaten van de spelborden. Peter de Vries bedankte alle bewoners âvoor de vijf hele mooie stedenbouwkundige plannenâ en gaf aan iedereen na de zomer weer graag terug te zien voor de volgende stap in het ontwerpproces.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00