Gemeente Zandvoort
Burgemeester krijgt raad achter voorstel om overlastveroorzakers een gebiedsontzegging op te leggen
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 juni ging de raad akkoord met het voorstel om de burgemeester de mogelijkheid te geven notoire overlastveroorzakers een gebiedsontzegging op te leggen. Het was het enige punt waarover principieel gedebatteerd werd tijdens deze laatste vergadering voor het zomerreces. De rest van de agendapunten werd geolied afgehandeld. Op 19 en 20 augustus volgen de eerste commissievergaderingen.
Journalistiek verslag
Hieronder volgt een journalistiek verslag van de vergadering. Dit is niet het officiële verslag of de officiële besluitenlijst, zoals die momenteel uitgewerkt worden en door de raad geaccordeerd zullen worden. U kunt aan dit journalistieke verslag dus geen rechten ontlenen. Met het verslag wil de gemeente u een indruk geven van wat er besloten is en laten zien wat de raad wil en wenst. Het gaat uit van een samenvatting op hoofdpunten.
Gemeenteraad>Vergaderstukken.
Ingekomen stukken en mededelingen
Van de VVD kwam een voorstel om in de samenstelling van de hoorcommissie bestemmingsplannen een verandering mogelijk te maken. De raad stemt hiermee in. Mevrouw B. Göransson neemt de plaats van de heer J. Kramer in in deze commissie.
Wethouder Toonen doet een mededeling over het persbericht 'Gemeenten beëindigen samenwerking met 3 zorgaanbieders'. CCC Zorg BV, Van Gool Dienstverlening BV en Take good care stoppen met het leveren van huishoudelijke zorg in de regio, met ingang van 14 juli 2008.
In Zandvoort gaat het om ongeveer 40 cliënten die deze zorg afnemen. Het is de bedoeling dat deze één op één overgaan naar andere aanbieders van huishoudelijke hulp. De wethouder benadrukt dat niemand zonder zorg zal komen te zitten en legt uit waarom de gemeenten in de regio akkoord zijn gegaan. 'Niet instemmen, zou onherroepelijk het faillissement van deze zorgaanbieders betekenen'. Klik hier voor het gemeenschappelijke persbericht.
Wethouder Tates meldt de gemeenteraad dat de gemeente er niet in is geslaagd een bepaald onroerend-goedobject te verwerven. 'We hebben achter het net gevist', klinkt het droogjes.
Hamerstukken
Verordening leges 2008/3 inclusief tarieventabel en toelichting in verband met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening.
Krediet t.b.v. onderhoud en vervanging brandweerkazerne
Kadernota deel I en II
Voorjaarsnota
Alle vastgesteld.
Jaarrekening en jaarverslag
Het gaat om twee stukken die inzichtelijk maken wat er besteed is door de gemeente aan welke projecten en aan welke werken - een verantwoording achteraf van de besteding van de belastinggelden dus.
Het CDA neemt de gelegenheid te baat, om per programma, verschillende opmerkingen te maken. Raadslid Bluijs hekelt verschillende zaken waarvan de coalitie werk had willen maken in de afgelopen twee jaar. Hij wil 'het tekortschieten van het college in het uitvoeren van het beleid vaststellen.' Hij constateert: 'We halen niet wat we hebben afgesproken. We nemen teveel hooi op ons vork. Ook de manier waarop de raad 'aanstuurt' is hieraan debet'.
De gemeenteraad heeft weinig animo om op het exposé van raadslid Bluijs in te gaan. 'Het heeft weinig zin om de discussie in de commissievergadering over te doen', constateert P. Kuijken (PvdA) nuchter.
Mevrouw Draijer (GBZ) meldt dat de accountant de boeken heeft gecontroleerd én de stukken heeft geaccordeerd. 'Het is zinvoller om uw opmerkingen te maken bij de begrotingsbesprekingen.' Al geeft ze toe het op punten met Bluijs eens te zijn.
Aangenomen.
Wijziging APV straatverbod en gebiedsontzegging
Burgemeester Meijer licht de noodzaak toe van het opnemen in de APV (een set lokaal-geldende regels, vastgesteld door de gemeenteraad, noot red.) van de mogelijkheid om personen te verbieden om zich te begeven in een -nader aangegeven- deel van Zandvoort, met een maximum van 6 maanden: gebiedsontzegging heet dat. Een nieuwe maatregel, die volgende week al kan ingaan.
Het is aan de burgemeester om de maatregel op te leggen. De politie, zal dan op basis van een instructie, waarin de te bestraffen gedragingen staan, een jaar lang mogen werken met deze nieuwe APV-regel. Meijer geeft aan dit instrument te gebruiken in geval van excessen. Hij spreekt over de endemische overlastgevers in termen van 'terroristen'.
Burgemeester Meijer heeft zich inmiddels laten informeren over de 'overlastgevers' die voor een dergelijke gebiedsontzegging in aanmerking komen. Dat zijn er tientallen. 'Mocht u dit voorstel aannemen, dan schrijf ik deze mensen aan, en wijs hen op de mogelijkheid dat zij bij wangedrag een gebiedsontzegging opgelegd zullen kunnen krijgen.'
Hij refereert aan een concreet geval -een gezin wordt geterroriseerd- , waarbij een straatverbod een zeer effectief instrument zou kunnen zijn. Hij geeft aan het middel uitsluitend in te zetten tegen dit soort uitwassen. 'Dat kan ook niet anders, anders fluit de rechter mij terug.'
VVD-raadslid F.Paap vindt het een erg zwaar middel, dat diep ingrijpt in de persoonlijke levenssfeer. Hij loopt de instructielijst door en wijst op overtredingen die het heroverwegen waard zijn. 'Ik ben geneigd het voorstel te steunen, maar als dit er in staat, dan moet ik tegenstemmen.' Ook vindt hij de voorgestelde 'proefperiode' te lang.
OPZ-raadslid Bouberg-Wilson is zeer content met het voorstel. 'Er zijn mensen die er hun hobby van maken om dorpsgenoten lastig te vallen. Hij erkent dat de instructie aanvechtbaar is. Hij heeft echter vertrouwen in het beoordelingsvermogen van de burgemeester en in de positie van de rechter. 'Uiteindelijk bepaalt die of de regel billijk is toegepast of niet.'
PvdA-raadslid Kuijken: is ook tevreden met de voorgestelde maatregel. SP-raadslid Paap vult aan: 'Vrijheid is een groot goed - Veiligheid echter ook. Daarom steunen wij het voorstel.'
De raadsleden Draijer (GBZ) en Van Deursen (GroenLinks) hechten er net als de VVD aan dat de toepassing niet gemandateerd wordt aan de politie, maar in handen blijft van de burgemeester. Van Deursen bepleit tevens dat de proef begrensd wordt.
De burgemeester zegt een evaluatie toe, na een jaar, al is er geen sprake van een proef. Hij legt nog een keer de procedure uit, waaruit blijkt dat alleen de burgemeester de maatregel op kan leggen. 'Het gaat me om te kunnen optreden bij uitwassen. Met deze maatregel kunnen we veel overlast voor een langere periode voorkomen.'
Hij krijgt de raad mee, al volgt er wel een hoofdelijke stemming. De enige tegenstemmer is uiteindelijk VVD-raadslid J. Kramer, terwijl F. Paap aangeeft met veel tegenzin in te stemmen.
Besloten deel
In beslotenheid wordt de raad nog geïnformeerd over het Louis Davidscarré. Dat moet, omdat de discussie gaat over informatie waarop geheimhoudingsplicht rust.