VVD


25-6-2008

VVD sleept toezeggingen De Jager in de wacht tijdens kansspelbelastingdebat

Dankzij de inspanningen van de VVD-Eerste Kamerfractie hoeven producenten en exploitanten van speelautomaten niet alleen op te draaien voor de kansspelbelasting.

Staatssecretaris De Jager heeft, onder herhaaldelijke druk van VVD-senator Ger Biermans, een aantal concessies moeten doen op het terrein van belastingdruk op ondernemers. De Jager heeft in het senaatsdebat op 24 juni toegezegd dat speelautomatenexploitanten de mogelijkheid krijgen om de extra lasten die de kansspelbelasting met zich meedraagt, te delen met horeca-exploitanten die gebruik maken van speelautomaten. Voorheen wilde De Jager dat de exploitanten zelf voor deze belasting van negenentwintig procent opdraaiden. De Jagers kansspelbelasting gaat vanaf 1 juli aanstaande van kracht. De VVD pleitte in het debat voor uitstel van deze datum tot 1 januari 2009.

Op de valreep heeft de liberale senaatsfractie een stokje gestoken tegen de kansspelbelastingplannen van De Jager. Eerder nog werd een verzoek tot een interpellatiedebat door de coalitiepartijen geweigerd tot grote ontsteltenis van fractievoorzitter Uri Rosenthal en zijn collega VVD-senatoren. Dat er nog veel haken en ogen aan de kansspelbelasting zaten, en nog steeds zitten, bleek wel tijdens de behandeling van het voorstel op 24 juni. De Jager heeft nu toegezegd dat horeca-exploitanten de kosten moeten delen met de speelautomatenontwikkelaars. Daarbovenop heeft de CDA-staatssecretaris aan VVD-er Biermans laten weten dat wanneer de sector door deze maatregel over de kop dreigt te gaan, de regering zelf ervoor zal zorgen dat dit niet gebeurt. Na een harde strijd is fractievoorzitter Rosenthal tevreden met de toezeggingen van De Jager: "Dankzij de volharding van de VVD en ondanks het gechicaneer van de regeringsfracties heeft De Jager in elk geval op het laatst een aantal toezeggingen gedaan."

25 juni 2008