25 jun 2008

Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: N

Op 25-27 juni vindt bij Wageningen Universiteit de start plaats van een groot project in Afrika, gefinancierd in het kader van het Zevende Kaderprogramma van de Europese Commissie, INSTAPA.

Het project INSTAPA - Improved Nutrition through STAPle foods in Africa streeft er naar bij te dragen aan het bereiken van de zogenaamde millenniumdoelstellingen gericht op het halveren van de honger in de wereld in 2015. Dit kan alleen bereikt worden wanneer kinderen die vandaag geboren worden zich zo volledig mogelijk kunnen ontwikkelen. Echter, veel kinderen in ontwikkelinglanden bereiken dit niet vanwege ondervoeding. Het verlagen van ondervoeding gaat erg langzaam en is met name in Afrika zorgwekkend, omdat het aantal ondervoede mensen in die regio zelfs stijgt. Niet alleen de hoeveelheid voedsel, maar ook de kwaliteit van het voedsel staat op het spel, met name de opname van ijzer, zink en vitamine A.

Het INSTAPA-project richt zich met name op het verbeteren van de kwaliteit van het basisvoedsel in Afrika. Mensen in Afrika eten met name maïs, gierst en cassave en hoewel met name gierst het zesde grootste gewas van de wereld is, wordt het nog steeds alleen door de kleine arme boeren verbouwd. Het verbeteren van deze âvergetenâ gewassen zal de boeren en hun families waarschijnlijk minder afhankelijk maken van de globale markt met de stijgende voedselprijzen.

INSTAPA wil de kwaliteit verbeteren door middel van drie strategieën. Ten eerste zal worden gezocht naar variëteiten van de genoemde gewassen, die van nature een hoger gehalte hebben aan mineralen of vitamines. Er is bijvoorbeeld een cassava variëteit, die van nature een hoger gehalte heeft aan vitamine A. Er moet nu bestudeerd worden, of het consumeren van een dergelijke âgeleâ cassava ook inderdaad tot gevolg heeft dat de vitamine A status van het kind verbetert. Daarnaast moet gekeken worden of mensen de gele cassava wel accepteren omdat de kleur anders is dan zij gewend zijn.

Als tweede strategie wordt gekeken naar verrijking van de producten van de gewassen, zoals bijvoorbeeld maïsmeel, een basisingrediënt voor veel maaltijden in Afrika. De derde strategie is of met specifieke bereidingsmethodes het gehalte aan beschikbaar ijzer, zink of vitamine A verbeterd kan worden. INSTAPA zal ook kijken naar de veiligheid van deze strategieën en dan met name het effect van deze strategieën op ziekte en immuniteit van de kinderen.

Daarnaast wordt onderzocht of de verbeterde gewassen bijdragen aan de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Het effect van bijvoorbeeld ijzer en zink tabletten op cognitieve ontwikkeling van het kind is wel bekend, maar of de opname van deze mineralen via voedsel een vergelijkbaar effect hebben, is minder duidelijk en moet onderzocht worden. Het INSTAPA project wordt uitgevoerd door elf verschillende instituten, waarvan er vier uit Europa komen (Nederland, Zwitserland, Frankrijk en Engeland), één uit de Verenigde Staten, en zes organisaties uit Afrika, zowel universiteiten als onderzoeksinstituten (Kenia, Zuid-Afrika, Benin, Mali, Burkina Faso en Nigeria).

Tijdens de startbijeenkomst van INSTAPA zullen alle partners aanwezig zijn om het onderzoeksprogramma te bespreken en plannen te maken voor de onderzoeksactiviteiten in de Afrikaanse landen.