25 jun 2008
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Nummer: N
Op 25-27 juni vindt bij Wageningen Universiteit de start plaats van
een groot project in Afrika, gefinancierd in het kader van het Zevende
Kaderprogramma van de Europese Commissie, INSTAPA.
Het project INSTAPA - Improved Nutrition through STAPle foods in
Africa streeft er naar bij te dragen aan het bereiken van de
zogenaamde millenniumdoelstellingen gericht op het halveren van de
honger in de wereld in 2015. Dit kan alleen bereikt worden wanneer
kinderen die vandaag geboren worden zich zo volledig mogelijk kunnen
ontwikkelen. Echter, veel kinderen in ontwikkelinglanden bereiken dit
niet vanwege ondervoeding. Het verlagen van ondervoeding gaat erg
langzaam en is met name in Afrika zorgwekkend, omdat het aantal
ondervoede mensen in die regio zelfs stijgt. Niet alleen de
hoeveelheid voedsel, maar ook de kwaliteit van het voedsel staat op
het spel, met name de opname van ijzer, zink en vitamine A.
Het INSTAPA-project richt zich met name op het verbeteren van de
kwaliteit van het basisvoedsel in Afrika. Mensen in Afrika eten met
name maïs, gierst en cassave en hoewel met name gierst het zesde
grootste gewas van de wereld is, wordt het nog steeds alleen door de
kleine arme boeren verbouwd. Het verbeteren van deze âvergetenâ
gewassen zal de boeren en hun families waarschijnlijk minder
afhankelijk maken van de globale markt met de stijgende
voedselprijzen.
INSTAPA wil de kwaliteit verbeteren door middel van drie strategieën.
Ten eerste zal worden gezocht naar variëteiten van de genoemde
gewassen, die van nature een hoger gehalte hebben aan mineralen of
vitamines. Er is bijvoorbeeld een cassava variëteit, die van nature
een hoger gehalte heeft aan vitamine A. Er moet nu bestudeerd worden,
of het consumeren van een dergelijke âgeleâ cassava ook inderdaad tot
gevolg heeft dat de vitamine A status van het kind verbetert.
Daarnaast moet gekeken worden of mensen de gele cassava wel accepteren
omdat de kleur anders is dan zij gewend zijn.
Als tweede strategie wordt gekeken naar verrijking van de producten
van de gewassen, zoals bijvoorbeeld maïsmeel, een basisingrediënt
voor veel maaltijden in Afrika. De derde strategie is of met
specifieke bereidingsmethodes het gehalte aan beschikbaar ijzer, zink
of vitamine A verbeterd kan worden. INSTAPA zal ook kijken naar de
veiligheid van deze strategieën en dan met name het effect van deze
strategieën op ziekte en immuniteit van de kinderen.
Daarnaast wordt onderzocht of de verbeterde gewassen bijdragen aan de
cognitieve ontwikkeling van kinderen. Het effect van bijvoorbeeld
ijzer en zink tabletten op cognitieve ontwikkeling van het kind is wel
bekend, maar of de opname van deze mineralen via voedsel een
vergelijkbaar effect hebben, is minder duidelijk en moet onderzocht
worden. Het INSTAPA project wordt uitgevoerd door elf verschillende
instituten, waarvan er vier uit Europa komen (Nederland, Zwitserland,
Frankrijk en Engeland), één uit de Verenigde Staten, en zes
organisaties uit Afrika, zowel universiteiten als onderzoeksinstituten
(Kenia, Zuid-Afrika, Benin, Mali, Burkina Faso en Nigeria).
Tijdens de startbijeenkomst van INSTAPA zullen alle partners aanwezig
zijn om het onderzoeksprogramma te bespreken en plannen te maken voor
de onderzoeksactiviteiten in de Afrikaanse landen.