VNG wijst het terugbrengen van het aantal raadsleden af
25/06/2008 13:43
VNG
Het voorstel van staatssecretaris Bijleveld van BZK om het aantal raadsleden en wethouders te verminderen strookt niet met de decentralisatie van taken naar gemeenten. Juist omdat er meer taken naar gemeenten gaan en de verantwoordelijkheid voor die taken op lokaal niveau komt te liggen wijst de VNG het voorstel af. Het bezuinigingsvoorstel zoals door de staatssecretaris is neergelegd is bovendien in strijd met de afspraken uit het Bestuursakkoord Rijk - Gemeenten.
Op 26 juni behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel tot wijziging van de Gemeente- en Provinciewet in verband met de evaluatie van de dualisering van het gemeente- en provinciebestuur. Het kabinet stelt een vermindering van de bestuurskosten voor van euro 40,9 miljoen. Dit voorstel is in strijd met de afspraken die tussen Rijk en gemeenten zijn gemaakt in het Bestuursakkoord Rijk - Gemeenten.
Voor de invulling van dit bedrag komt de staatssecretaris met een aantal voorstellen. Een van de voorstellen is vermindering van het aantal raadsleden met 10% en een vermindering van het maximum aantal wethouders van 20% naar 15% van het (verminderde) aantal raadsleden.
Uit recente publicaties van het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA en de Bestuurdersvereniging van het CDA bleek dat raadsleden en wethouders de werkdruk als veel te hoog ervaren. De Commissie Aarts rapporteerde 4 juni jl. op het VNG-congres dat raadsleden in toenemende mate werkdruk ervaren. Het bezuinigingsvoorstel houdt ook geen rekening met de tijdsbesteding van deeltijdwethouders. Ook in dat licht is de voorgestelde bezuiniging onaanvaardbaar.
In het in 2007 afgesloten bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten zijn afspraken gemaakt over verdere decentralisatie van taken en bevoegdheden. Gemeenten krijgen er meer taken bij en de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van die taken komt op lokaal niveau te liggen. Een vermindering van het aantal raadsleden en wethouders strookt niet met deze ontwikkelingen.
De commissie d'Hondt presenteerde in dit kader op 4 juni jl. tijdens het VNG-congres haar onderzoek over decentralisatie van taken naar gemeenten aan de minister van Binnenlandse Zaken. De VNG vindt het dan ook onbegrijpelijk dat het kabinet met een dergelijk voorstel komt. In een brief aan de Tweede Kamer heeft de VNG nadrukkelijk stelling genomen tegen zowel de vermindering van de bestuurskosten met euro 40,9 miljoen waarbij eenzijdig naar het lokaal bestuur wordt gekeken, als de vermindering van het aantal raadsleden en wethouders.
Den Haag, 25 juni 2008
Vereniging Nederlandse Gemeenten