Gemeente Leidschendam-Voorburg


Procesplan voor integrale gebiedsvisie Leidsenhage

Werkwijze geeft grote rol voor belanghebbenden

25 juni 2008 - Het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg heeft op 24 juni 2008 het procesplan vastgesteld om te komen tot een integrale gebiedsvisie voor winkelcentrum Leidsenhage. De gemeente, eigenaren en ondernemers vinden dat er nu reeds samen moet worden nagedacht over de toekomst van Leidsenhage om de positie van het winkelcentrum te behouden en zo mogelijk te versterken.

In het procesplan dat is opgesteld in overleg met eigenaren en ondernemers staat het doel van de integrale gebiedsvisie en hoe zij tot stand komt. Er staat wie er wanneer op welke manier bij de totstandkoming wordt betrokken. Burgemeester Van der Sluijs: Het proces is zo ingericht dat wensen en ideeën vooraf worden verzameld en breed getoetst voordat er beslissingen worden genomen.

Het procesplan is opgesteld in overleg met eigenaren en ondernemers. De heren J. Zuijdwijk en A. Beekhuis van Winkeliersvereniging Leidsenhage vertegenwoordigen de ondernemers in het winkelcentrum. De heren E. Wilderbeek (CVVE) en H. de Bruin (Unibail-Rodamco) zijn afgevaardigd namens de eigenaren: de coöperatieve VVE Leidsenhage, VVE Landmark Banninghaege, Unibail-Rodamco, Green Park Hotel en restaurant Tong Fong City.

Onderzoek ontwikkelingsrichtingen
Op 22 april 2008 heeft de gemeenteraad enkele fundamentele uitgangspunten vastgesteld voor de gebiedsvisie voor Leidsenhage, licht burgemeester Van der Sluijs toe. Het belangrijkste uitgangspunt is dat nieuwe ontwikkelingen de huidige functie van Leidsenhage moeten versterken en andere winkelgebieden in de gemeente niet mogen benadelen. In de komende maanden worden mogelijke ontwikkelingsrichtingen onderzocht en besproken met betrokken partijen.
De ontwikkelingsrichtingen worden onder meer gebaseerd op de programmaverkenning die wordt uitgevoerd. De programmaverkenning geeft aan welke functionele ontwikkelingsrichtingen er mogelijk en haalbaar zijn en met welke beleidskaders rekening gehouden moet worden. Op basis hiervan worden enkele uitdagende fictieve perspectieven voor Leidsenhage gemaakt.

Fictieve perspectieven
Die fictieve perspectieven worden na de zomer in een consultatieronde voorgelegd aan ondernemers, bewoners, eigenaren, bezoekers en ieder ander die wil meedenken. Het gaat in deze fase puur om meningsvorming, vertelt de burgemeester. Er hoeft nog niet stilgestaan te worden bij mogelijke (ruimtelijke en financiële) beperkingen. Ook de manier waarop de toekomstvisie uitgevoerd zal worden, is nog niet van belang. De uitkomst van de consultatie wordt vastgelegd en vormt de basis voor de ontwikkeling van de uiteindelijke integrale gebiedsvisie door de gemeente. De ideeën, wensen en kansen uit de consultatie worden omgezet in een conceptgebiedsvisie voor Leidsenhage. Dit concept wordt getoetst op financiële en ruimtelijke haalbaarheid. De conceptgebiedsvisie wordt vervolgens in het formele besluitvormingstraject opnieuw voorgelegd aan alle betrokken partijen. Naar verwachting is dat voor de zomervakantie van 2009.

Iedereen die zich bij Leidsenhage betrokken voelt, kan zich nu al aanmelden om deel te nemen aan consultatierondes voor de ontwikkeling van de integrale gebiedsvisie via
leidsenhage@leidschendam-voorburg.nl. U wordt automatisch op de hoogte gehouden.

Binnenkort is er een pdf-versie van het procesplan beschikbaar.