Gemeente Capelle a/d IJssel

234.000 euro bijstandsfraude teruggehaald

Vorig jaar (2007) heeft Sociale Zaken 152 gevallen van bijstandsfraude ontdekt. Veruit de meeste gevallen (118) hadden betrekking op verzwegen inkomsten of niet opgegeven vermogen. In vier gevallen had de betrokkene zwart gewerkt. In dertig gevallen werd samenwonen verzwegen, bleek de ontvanger niet (meer) op het opgegeven adres in Capelle aan den IJssel te wonen of in de gevangenis te zitten.

Het totale fraudebedrag was 234.302,00. In alle gevallen zijn de bedragen, die ten onrechte werden betaald, geheel van de betrokkenen teruggevorderd. Daarnaast heeft Sociale Zaken in 211 gevallen besloten om bijstandsuitkeringen tijdelijk te verlagen, omdat er geen of onjuiste informatie was verstrekt aan Sociale Zaken. In vijf fraudezaken is proces-verbaal opgemaakt en zullen de betrokkenen zich voor de rechter moet verantwoorden. Bij de fraudeonderzoeken, die de sociale recherche van Sociale Zaken heeft afgehandeld, werden 36 uitkeringen beëindigd.

Uitkeringen verlaagd

Als een cliënt van Sociale Zaken de informatieverplichting niet nakomt of zich onvoldoende inzet om zo snel mogelijk een betaalde baan te vinden, wordt de uitkering verlaagd. In 2007 zijn in totaal

434 verlagingen opgelegd. 212 verlagingen werden opgelegd voor het niet nakomen van verplichtingen om werk te vinden; 211 vanwege het niet nakomen van de informatieverplichting. Elf verlagingen werden opgelegd omdat ontvangers de overige verplichtingen onvoldoende nakwamen. Door de toegepaste verlagingen betaalde de gemeente in totaal 130.928,- minder aan uitkering uit.

Harde aanpak van misbruik van uitkeringen

Een bijstandsuitkering is bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben. Wie een uitkering ontvangt maar daar geen recht op heeft, pleegt fraude. De gemeente steekt veel energie in de aanpak van fraude. Doel is het voorkomen en bestrijden van misbruik van uitkeringsgelden. Met duidelijke voorlichting aan de cliënten over rechten en plichten, een goede dienstverlening en het uitvoeren van gerichte controles wil de gemeente fraude voorkomen.

Als fraude met een uitkering wordt ontdekt, treedt Sociale Zaken streng op. De ten onrechte betaalde bijstand wordt altijd teruggevorderd. Daarnaast verlaagt Sociale Zaken de uitkering. Wie ernstige fraude pleegt krijgt te maken met de sociale recherche van Sociale Zaken. De gemeente doet dan ook aangifte bij justitie. De betrokkene moet voor de rechter verschijnen, die een gevangenisstraf, een taakstraf en/of geldboete kan opleggen.

De medewerkers van Sociale Zaken zijn getraind in het snel opsporen en aanpakken van fraude. Dit betekent dat zij alert zijn op alle mogelijke signalen die kunnen duiden op fraude. Sociale Zaken maakt daarbij onder andere gebruik van gegevensuitwisseling met andere instanties, zoals de Belastingdienst.

Melden van fraude

Wie iemand verdenkt van fraude met een bijstandsuitkering, kan dit per brief of telefonisch melden aan de Taakgroep Bijzonder Onderzoek van Sociale Zaken, Postbus 133, 2900 AC Capelle aan den IJssel. Dat kan ook anoniem. De verstrekte informatie wordt zeer zorgvuldig en strikt vertrouwelijk behandeld.

Meldingen kunnen elke werkdag rechtstreeks telefonisch worden doorgegeven aan de taakgroep Bijzonder Onderzoek via tel. 2848406.

Meer informatie

Voor vragen is de informatielijn van de afdeling Sociale Zaken op werkdagen bereikbaar tussen 8.00 uur en 12.00 uur, tel. 2848457.