MKB-Nederland

25-06-2008
MKB-Nederland mist daadkracht en vernieuwing in Europese Small Business Act
(Nieuwsbericht, Persbericht)

MKB-Nederland roept minister Van der Hoeven van Economische Zaken op zich in Europa hard te maken voor een Small Business Act (SBA) met tanden. Het SBA-ontwerp waarover de Europese Commissie (waarschijnlijk) vandaag haar goedkeuring uitspreekt, staat bol van de goede intenties voor het midden- en kleinbedrijf. Het ontbreekt echter aan daadkracht en nieuwe maatregelen die die intenties ondersteunen, aldus de ondernemerskoepel.

Think small first is het uitgangspunt van de Small Business Act. Met dit samenhangende beleids- en actieprogramma wil de Europese Commissie bewerkstelligen dat de lidstaten regelgeving en ondersteuningsprogrammas beter afstemmen op het midden- en kleinbedrijf. Bij ontwerp en toepassing moet het mkb steeds het vertrekpunt zijn. Dat principe juicht MKB-Nederland uiteraard- van harte toe.

Wat de ondernemersorganisatie echter node mist in het SBA is daadkracht en vernieuwing. Het programma geeft een overzicht van maatregelen waarvan een groot aantal allang bestaat. De geschetste beleidsintenties verdienen waardering, maar de uitwerking ontbreekt veelal.

Omdat het Europese SBA, anders dan bijvoorbeeld het Amerikaanse model, geen wetgevend karakter heeft, is er voor de Europese Commissie en de lidstaten geen juridische verplichting om die intenties ook daadwerkelijk om te zetten in acties. Ook ontbreekt een evaluatie met meetbare indicatoren. Dat maakt de vrijblijvendheid van het programma groot.

MKB-Nederland is van mening dat het SBA verder moet doorpakken met concrete maatregelen en actiepunten. Zo pleit de ondernemerskoepel voor de introductie van het safeguardprincipe zoals dat wordt toegepast in de Verenigde Staten en Slovenië. Dat houdt in dat regelgeving niet kan worden vastgesteld als die indruist tegen de basisbelangen van het mkb of mkb-bedrijven grote schade toebrengt.

De ondernemersorganisatie vindt dat het midden- en kleinbedrijf een groter aandeel in de overheidsaanbestedingen moet krijgen. In het SBA zou daarom een minimumpercentage moeten worden vastgelegd van de aanbestedingen die naar het mkb gaan. In de VS is dat al jaren wettelijk verplicht.

MKB-Nederland pleit eveneens voor een bindend only once principe waar het gaat om het aanleveren van bedrijfsinformatie aan overheden. Dat betekent dat ondernemers die informatie slechts eenmalig aan de overheid hoeven te verstrekken. Dat vraagt om een overheidsdatabank waar alle overheden de benodigde gegevens zelf moeten ophalen. België is met haar kruispuntdatabank hiervoor een lichtend voorbeeld.

Verder vindt de organisatie dat regelgeving in het licht van het SBA jaarlijks moet worden geëvalueerd aan de hand van een scorebord met concrete en meetbare indicatoren. Dat moet zowel op nationaal als op Europees niveau gebeuren, onder coördinatie van de Europese Commissie en met betrokkenheid van de nationale overheden en de mkb-organisaties.

MKB-Nederland vraagt minister Van der Hoeven van Economische Zaken om tijdens de EU Concurrentieraad op 18 juli krachtig te pleiten voor een concreter en doelgerichter SBA.