Bijna 60% Nederlandse vrouwen heeft onnodig last van 'OOPS-momenten'

25/06/2008 10:55

Tena

Bijna 60% van de vrouwen vanaf 30 jaar heeft wel eens een 'oops-moment' ervaren: een zwakke blaas ofwel ongewenst urineverlies. Een nies- of hoestaanval, een lachbui, een sprintje naar de tram, het is zo gebeurd. Uit onderzoek onder ruim 1.600 vrouwen blijkt dat de helft van deze vrouwen er veel voor over heeft om er van af te komen. Ze zijn bang dat het ongewenste urineverlies hun sociale leven beïnvloedt (45%), dat ze misschien met een natte broek over straat moeten (36%), dat ze niet meer kunnen sporten (15%) of überhaupt de deur niet meer uit kunnen (13%). Voor alle vrouwen die hun probleem willen aanpakken, lanceert Tena in Europa het Corewellness Programma (CWP). Een trainingsprogramma met oefeningen om de bekkenbodemspieren beter te laten functioneren. Het CWP bevordert onder meer het krijgen van een strakkere buik, het verbetert de algemene kracht, de lichaamshouding en bewegingscontrole, het vermindert en voorkomt rugpijn en het verhoogt het seksuele genot. Het CWP verhelpt inspanningsincontinentie (stressincontinentie) aantoonbaar in 70% van de gevallen. En het kan ongewenst urineverlies zelfs voorkomen. Het programma verschijnt in de vorm van een DVD waarmee men zelf (thuis) de oefeningen kan doen. De DVD is vanaf vandaag gratis verkrijgbaar.

Het Corewellness Programma (CWP)

Uit onderzoek van Tena blijkt dat een merendeel van de vrouwen tussen de 30 en 65 jaar wel eens last heeft gehad van een 'oops-moment' waar het gaat om ongewenst urineverlies. Dit probleem komt niet alleen voor op latere leeftijd, ook 49% van de dertigers en 55% van de veertigers hebben er last van. Tena speelt hierop in en introduceert het Corewellness Programma (CWP). Het CWP wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre-postpartum gezondheidszorg (NVFB). De NVFB onderkent het belang van het trainen van de bekkenbodemspieren als geen ander. "De NVFB vindt het CWP een goed initiatief. Veel vrouwen willen absoluut iets doen aan ongewenst urineverlies, maar weten vaak niet hoe, of hebben er de tijd niet voor. Het voordeel van het CWP is dat vrouwen de DVD thuis kunnen bekijken en goed kunnen zien hoe de oefeningen werken. De oefeningen kunnen vervolgens thuis gedaan worden. Dat is erg handig, gezien het taboe dat op het onderwerp rust", aldus Marieke van Engelenburg, voorzitter van de NVFB.

Het CWP is ontwikkeld door de gerenommeerde Noorse professor Kari Bo, sportwetenschapper en fysiotherapeute. Corewellness is een trainingsprogramma voor de spieren rond het bekken, bestaande uit buik- rug- en bekkenbodemspieren en bestemd voor alle vrouwen met ongewenst urineverlies. Het prettige aan het programma is dat het door iedereen gedaan kan worden, ongeacht leeftijd of conditie.

De DVD

De DVD is vanaf half juni gratis verkrijgbaar via de website www.corewellness.nl. Alle oefeningen die op de DVD worden gedemonstreerd en uitgelegd, kunnen thuis gedaan worden. De DVD bestaat uit:


- Een inleiding 'ken uw lichaam'


- De Pelvicore Techniek: oefeningen ter verbetering van de spieren rond het bekken om ongewild urineverlies tegen te gaan.


- Tips voor dagelijkse toepassing: welke technieken te hanteren bij hoesten, lachen, tillen etc.


- Ervaringen van andere vrouwen, hoe gaan zij om met ongewild urineverlies en met de oefeningen.

Over het onderzoek

Het doel van het onderzoek is inzicht krijgen in hoe Nederlandse en Belgische vrouwen tegen ongewenst urineverlies aankijken, ongeacht het feit of zij hier last van hebben (gehad) of niet. In maart en april 2008 hebben de twee onderzoeken plaatsgevonden. In totaal hebben 1.685 Nederlandse vrouwen en ruim 879 Belgische vrouwen in de leeftijd 30 tot en met 64 jaar meegewerkt aan het onderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door Q? Research & Consultancy in opdracht van Tena. Om uitspraken te kunnen doen over de verschillen tussen vrouwen met en zonder urineverlies en over vrouwen in een vroege en latere levensfase, zijn de respondenten gelijkmatig verdeeld in groepen naar leeftijd (30-ers, 40-ers, 50-ers en 60-ers) en mate van ongewenst urineverlies.

Over Tena

Tena is wereldwijd marktleider op het gebied van absorberende producten voor incontinentiezorg en is een merk van SCA, een internationaal consumenten- en papierproductenbedrijf. De onderneming ontwikkelt, produceert en vermarkt absorberende hygiënematerialen, verpakkingsoplossingen, kranten- en tijdschriftenpapier en hardhout producten. SCA producten worden verkocht in meer dan 90 landen en geproduceerd in ruim 40 landen. Per jaar bedraagt de netto omzet circa 11 miljard euro. Begin 2008 had SCA rond de 55.000 medewerkers in dienst. Het SCA aandeel wordt verhandeld op de beurzen van Stockholm, Londen en New York. Voor meer informatie zie ook www.tena.nl en over de SCA Groep zie www.sca.com.

Incontinentie volgens International Continence Society: onwillekeurig verlies van urine dat een sociaal of hygiënisch probleem vormt, minstens twee keer per maand op onregelmatige plaatsen en momenten ongeacht de hoeveelheid van de verloren urine.

EINDE BERICHT





http://www.corewellness.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie (