Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Boeren belonen naar Engels voorbeeld

Gerard Doornbos, dijkgraaf van Hoogheemraadschap van Rijnland en Teunis Jacob Slob, voorzitter van Natuurlijk Platteland West, gaven 24 juni de feestelijke aftrap van de pilot Met maatwerk naar natuurlijk water, Rijnland en agrariërs samen aan zet. Zij deden dit tijdens de bijeenkomst Is het gras bij de buren groener? over beloning voor publieke diensten door agrariërs in Zoeterwoude.

Teunis Jacob Slob en Gerard Doornbos komen over de brug en leggen de samenwerking vast. - Foto: H. Kuipers

De inzet van dit bijzondere project is om te kijken hoe de vraag van Rijnland naar een betere waterkwaliteit, in overeenstemming kan worden gebracht met het aanbod van agrarisch waterbeheer of blauwe diensten door de boeren. Daarvoor zal een watercoördinator de komende maanden bij de bedrijven langsgaan om samen met de boeren te bekijken wat hun wensen en ideeën zijn bij goed agrarisch waterbeheer. Samen met de wensen en ideeën van Rijnland moet dit leiden tot maatwerk.

Met deze aanpak wordt door Rijnland het advies opgevolgd van NAJK en CLM om de goede ervaringen die hiermee in Engeland zijn opgedaan ook hier te passen. Tijdens de bijeenkomst werden zon 30 mensen van ministeries, waterschappen, en melkveehouders via een videoverbinding met Engeland bijgepraat over hoe dit zogenaamde systeem van Evironmental Stewardship precies functioneert.

Doornbos gaf aan dat het Hoogheemraadschap van Rijnland wil proberen om via samenwerking met de agrariërs de normen te halen van de Kaderrichtlijn Water. Dit is een belangrijke Europese richtlijn om te komen tot een betere waterkwaliteit, onder meer door natuurlijker inrichting en beheer van sloten. Rijnland heeft daarvoor samen met Natuurlijk Platteland West, de koepelorganisatie van agrarische natuurverenigingen, zogenaamde waterpakketten opgesteld. Dit zijn pakketten met maatregelen die goed zijn voor de waterkwaliteit en het leven in en om de sloot. Denk bijvoorbeeld aan baggeren met de baggerspuit, of natuurvriendelijk slootschonen. Bij elk van deze pakketten hoort een passende vergoeding. Teunis Jacob Slob wees zijn gehoor op de prachtige sloot, en zei daarbij: Melkveehouders hebben nog veel meer te bieden aan de burgers dan alleen melk, als ze maar betalen.

In de Oostbroekpolder en de Blauwe Polder wordt deze aanpak voor het eerst uitgeprobeerd.
De pilot gaat in eerste instantie 2 jaar lopen, en wordt uitgevoerd door Rijnland, Natuurlijk Platteland West, CLM en NAJK-edu.
* Datum: 25 juni 2008