Gemeente Oirschot

Meedenkavond over Jeugdbeleid groot succes!
26 jeugdbeleid web------.jpg

De gemeente Oirschot ontwikkelt een nieuw jeugdbeleid voor de periode 2009-2012. Met dit beleid richt de gemeente zich op kinderen, jongeren en jong volwassenen tot 23 jaar en hun ouders. Verschillende instellingen, scholen, kinderopvang, politie, jeugdzorg, verenigingen, ouders en jongeren uit de gemeente Oirschot zijn uitgenodigd om hierover mee te denken op maandag 16 juni. Er waren ongeveer 80 mensen aanwezig.

Doel van de avond

Na een welkomstwoord van wethouder Raf Daenen volgde er een korte presentatie over de visie van de gemeente op het jeugdbeleid. Ook werd het doel en de opzet van de avond uiteen gezet. Met deze avond wil de gemeente alle partijen die bij de uitvoering van het jeugdbeleid worden betrokken - dus ook ouders en jongeren zelf- de gelegenheid geven om mee te denken over verschillende onderdelen van het jeugdbeleid. De belangrijkste bevindingen van de avond worden in het nieuwe jeugdbeleid verwerkt.

Verdiepende groepssessies

Na de introductie gingen de aanwezigen uiteen in verschillende werkgroepen met ieder een aantal eigen thema's. Verschillende thema's zijn aan bod geweest: de maatschappelijke functie van verenigingen, het Centrum voor Jeugd en Gezin, de integratie van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, de verantwoordelijkheid met betrekking tot opvoeden en opgroeien, het ontwikkelen van een aantrekkelijk woon-, werk- en recreatieaanbod voor jeugdigen, integrale ketensamenwerking op het gebied van jeugdzorg en het stimuleren van de participatie van jeugdigen in de lokale gemeenschap.

Plenair debat

Na de verdiepende groepssessies kwamen de aanwezigen weer bij elkaar in de raadzaal voor een gezamenlijke discussie aan de hand van een aantal prikkelende stellingen.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Over het Centrum voor Jeugd en Gezin kwamen de volgende reacties uit de zaal:

"Een Centrum voor Jeugd en Gezin moet leuk zijn, laagdrempelig, moet digitaal te benaderen zijn, klein en efficiënt en moet vooral de klant centraal stellen."

"Het CJG moet geen extra laag worden binnen de hulpverlening."

"De vraag moet leidend zijn, niet het aanbod."

Veel aanwezigen hebben nog nauwelijks een beeld hebben bij de inrichting en functie van een Centrum voor Jeugd en Gezin in Oirschot.

Maatschappelijke functie verenigingen

De gemeente Oirschot wil de maatschappelijke functie van verenigingen stimuleren, onder meer via het nieuwe subsidiebeleid dat net als het jeugdbeleid in 2008 wordt opgesteld. Dit betekent dat de gemeente van de verenigingen een eigen jeugdbeleid verwacht met daarin aandacht voor zaken zoals sociaal gedrag, vrijwilligerswerk door leden en vorming van kader uit eigen ledenbestand. De reactie van de verenigingen tijdens de meedenkavond:

"Onderschat als gemeente niet wat de verenigingen zelf al doen. Sommige verenigingen verzorgen zelf al voorlichting op het gebied van alcohol en drugs en stimuleren vaak zelf al sociaal gedrag onder kinderen."

Bovendien gaven de verenigingen tijdens de avond aan graag ook een plek te willen krijgen binnen het Centrum voor Jeugd een Gezin.

Onderwijs

Over het onderwijs werd het volgende opgemerkt door aanwezigen uit de zaal:

"Enkele scholen in Oirschot zijn bezig met een Leefstijl-benadering en
-activiteiten. Dat zou breed uitgezet en gedragen moeten worden en verenigingen zouden daarbij betrokken kunnen worden in het kader van het werken aan normen en waarden ".

Verantwoordelijkheid over opvoeden en opgroeien

Tijdens het debat werd met de aanwezigen gedebatteerd over de verantwoordelijkheid van ouders. Veel aanwezigen in de zaal waren van mening dat de primaire verantwoordelijkheid voor opvoeden bij de ouders ligt:

"We moeten uitkijken dat "brede scholen" geen plekken worden waar ouders hun kinderen dumpen en de verantwoordelijkheid voor de opvoeding bij anderen leggen"

"Ouders mogen meer aangesproken worden in hun rol als opvoeder".

Wonen

Tot slot is in de discussie uitgebreid ingegaan op de woningbehoefte onder jongeren. Leden van het Jongerenpanel Oirschot die ook aanwezig waren op de meedenkavond wezen op hun onlangs uitgevoerde gemeentebrede onderzoek onder jongeren in de gemeente Oirschot. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat er sprake is van een forse vraag naar starterswoningen in Oirschot. Ook zijn veel jongeren geïnteresseerd in een gedeelde huurwoning. Tijdens de discussie werd door aanwezigen uit de zaal gepleit voor een nadrukkelijke prioritering in gemeentelijk woonbeleid voor startershuisvesting: "de gemeente moet jeugd voorrang geven als het gaat om het beschikbaar stellen van huurwoningen". Daarnaast was er een duidelijke roep om het zoeken naar creatieve oplossingen: "De gemeente moet creatief durven zijn en bijv. leegstaande bedrijfspanden verbouwen tot woonunits voor jongeren."

Ziel van het jeugdbeleid

Het was erg leuk om te zien hoe iedereen meedacht en zich inzet voor een breed en bruikbaar nieuw jeugdbeleid. Wethouder Daenen bedankte iedereen voor de inzet en zei dat `de aanwezigen het jeugdbeleid tijdens deze avond een ziel hadden gegeven'.