Times New RomanPersbericht
EénVandaag

Betrokken gerechtelijk deskundige Bijl:

"Geen bewijs voor brandstichting in zaak Sweeney"

De Britse zakenman Kevin Sweeney zit mogelijk al bijna 8 jaar onterecht in een Nederlandse cel. Hij zou brand hebben gesticht in zijn woning in het Brabantse Steensel, waarbij zijn vrouw in juli 1995 om het leven komt.

De veroordeling van Sweeney is gebaseerd op een reconstructie van de brand. Betrokken deskundigen zeggen nu dat die reconstructie niet deugdelijk uitgevoerd is. Gerechtelijk deskundige Bijl die het huis doorzocht zegt vanavond in EénVandaag: "Ik had van het begin af aan het gevoel dat het OM wilde dat er brandstichting uit ons onderzoek kwam. Mijn conclusies kwamen niet zo goed uit."

In 1995 koopt Suzanne Davis een huis met echtgenoot Kevin Sweeney. Sweeney vertrekt in de nacht van de brand in het Nederlandse Steensel naar zijn tweede woning in België. Bekentenissen, betrouwbare getuigen of duidelijke sporen zijn er niet. Toch wordt Sweeney in 2000 in hoger beroep veroordeeld tot dertien jaar cel. Later dit jaar komt Sweeney definitief vrij maar EénVandaag sprak Sweeney recentelijk tijdens een proefverlof.

Novum in zaak Sweeney

Advocaat Geert-Jan Knoops legt op dit moment de laatste hand aan een herzieningsverzoek. Hij zegt dat de verklaringen van Gerechtelijk deskundige Bijl een nieuw licht op de zaak werpen en de onschuld van Sweeney aantonen. Ze zijn volgens Knoops een novum, een nieuw feit.

Bijl werkte ruim dertig jaar voor het NFI, het vroegere Gerechtelijk Laboratorium.

Na zijn sporenonderzoek in de Brabantse woning komt hij tot de conclusie dat niets wijst op brandstichting. Bijl: "In zo'n geval zouden er meerdere brandhaarden moeten zijn en we hebben er maar één gevonden bij het bed van het slachtoffer." Bijl heeft op verzoek van EénVandaag het dossier ingezien en stelt dat het Openbaar Ministerie zijn bevindingen 'op een creatieve manier' gebruikt heeft.

Bijl heeft -samen met andere betrokken deskundigen op dit gebied- kritiek op de reconstructie van TNO, die door het Hof gebruikt is om Sweeney te veroordelen. Bij die reconstructie wordt een brand nagebootst zoals die zou zijn veroorzaakt door een sigaret. Het TNO-onderzoek sluit die mogelijkheid uit, terwijl het meest gezaghebbende onderzoeksinstituut (NFI) juist wél aanwijzingen ziet voor die sigarettenbrand.

"Roken in bed leidt in de meeste gevallen niet tot brand, maar het kán wel. In tien procent van de gevallen zelfs. Ik begrijp niet dat TNO die mogelijkheid uitsluit. En ik begrijp ook niet dat de rechter dat doet, omdat er bij proeven in 90 procent niets gebeurt. Er is in het arrest creatief gebruik gemaakt van mijn onderzoek, om de theorie te bekrachtigen waar ze in geloofden. Waarom, ik heb geen idee", aldus een verbaasde Bijl in EénVandaag. De Hoge Raad zal dit jaar moeten besluiten of de zaak heropend wordt.

Uitzending dinsdag 24 juni 2008 om 18.18 uur op Nederland 1.