Gemeente Utrecht
Toelichting op besluiten van B&W Utrecht 24-06-2008
1 Utrecht tekent Convenant 'Kinderen doen mee!'
Wethouder Sociale en Economische Zaken Marka Spit ondertekent komende maandag 30 juni het convenant 'Kinderen doen mee!' tijdens de gelijknamige conferentie in de Galgenwaard. Van staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ahmed Aboutaleb - die de conferentie opent - kkrijgen gemeenten in 2008 en 2009 jaarlijks ¤ 40 miljoenn extra om het aantal kinderen dat vanwege armoede niet meedoet aan maatschappelijke activiteiten met de helft omlaag te brengen.
De gemeente Utrecht voert al jaren een actief beleid om gezinnen met een laag inkomen te laten meedoen aan het maatschappelijk leven. De afspraken in het convenant 'Kinderen doen mee!' sluiten naadloos aan bij het Utrechtse collegeprogramma armoedebestrijding 'Meedoen ¤xtra'. Hierin staan versterking van de U-pass en het vergroten van het bereik onder gezinnen met kinderen centraal. Dankzij de U-pas kunnen deze gezinnen makkelijker deelnemen aan diverse activiteiten in de stad. Zoals aan het project Compu4School dat gratis pc's verstrekt aan kinderen die naar de middelbare school gaan. Vooruitlopend op het convenant is vanaf 1 juni het lidmaatschap van sportverenigingen gratis gemaakt voor jeugd tot en met 16 jaar met een U-pas. Ook de korting op culturele activiteiten van het UCK is vanaf 1 juni verhoogd tot 75%. Muzieklessen of kunstzinnige cursussen zijn hierdoor beter betaalbaar voor gezinnen met een laag inkomen.
Met het extra geld van het kabinet zet Utrecht zich in om gezinnen met kinderen te stimuleren van het U-pas aanbod gebruik te maken en het U-pas aanbod verder te verbreden. Voorlichting op scholen en evenementen moet meer jeugd aan het sporten krijgen. Ook start deze zomer een campagne onder de sportclubs om het sportaanbod van de U-pas te verbreden.
De gemeente Utrecht ontvangt in 2008 en 2009 per jaar ¤ 900.000,00 om de participatie van kinderen iin armoede te bevorderen. Utrecht heeft ongeveer 7.000 kinderen in de leeftijd tussen 4 en 17 jaar die in een arm huishouden opgroeien.
Meer informatie: Annemieke Vermeulen, 030 - 286 11 55
2 Voorkomen dat wandkunst uit wederopbouwperiode verdwijnt
Utrecht wil voorkomen dat monumentale wandkunst uit de wederopbouwperiode verdwijnt, nu een aantal gebouwen op de nominatie staat gesloopt te worden. Het gaat daarbij om reliëfs, mozaïeken en wandschilderingen die typerend zijn voor architectuur uit de wederopbouw. Daarom heeft het college besloten te onderzoeken of het mogelijk is kunstwerken in vijf scholen, die voor 2009 worden gesloopt, te behouden. Dit gebeurt in overleg met betrokken eigenaren en gebruikers. Voor zestien andere wandkunstprojecten wordt nader onderzoek verricht om te zien of ze kunnen worden terug geplaatst of hersteld. Zij komen na 2009 in aanmerking voor opknappen of verplaatsen. In totaal zijn 137 wandkunstwerken uit de wederopbouw in Utrecht geïnventariseerd. Van 48 werken is bekend dat ze niet bedreigd worden en vijftig zijn inmiddels verdwenen door sloop of verval. De inventarisatie is gemaakt naar aanleiding van raadsmotie 43, 'Recycle wandkunst uit de wederopbouw'. De aanpak wordt gefaseerd uitgevoerd en gefinancierd uit het fonds stadsverfraaiing.
Meer informatie: Anita van Wijnbergen, 030 - 2286 10 44
3 Uitbreiding opvang ex-gedetineerden
De nazorg voor ex-gedetineerden wordt in fases uitgebreid, te beginnen met jongvolwassenen en vrouwen. De nazorg wordt vormgegeven vanuit het coördinatiepunt nazorg in het Veiligheidshuis.
Jaarlijks stromen ongeveer achthonderd meerderjarige inwoners van de gemeente Utrecht uit bij een penitentiaire inrichting. De gemeente biedt op dit moment nazorg aan veelplegers, aan sociaal kwetsbaren (de OGGZ-groep) en aan vrouwen. Hiermee wordt aan ruim de helft van de totale groep ex-gedetineerden opvang geboden. In het collegeprogramma is de ambitie opgenomen om te werken aan opvang van alle ex-gedetineerden, zodat in 2010 niemand meer de gevangenis verlaat zonder zorg, dak en inkomen. Met het oog op deze ambitie is onderzoek gedaan naar de omvang, het profiel en de zorgbehoefte van alle ex-gedetineerden. Daaruit komen de volgende conclusies:
* 96% van de ex-gedetineerden is bekend bij SoZaWe, Centrum Maliebaan of een van de andere reclasseringspartijen.
* Een derde van de groep is tusssen de 18 en 24 jaar met als voornaamste kenmerk dat zij vaker korter gestraft zijn.
* 60% heeft een schuldenproblematiek, een derde heeft een nazorgbehoefte op gebied van werk of verzekering, 20% op gebied van inkomen, zorg of huisvesting.
* Vrouwen hebben een andere nazorgvraag dan mannen.
Fasering in uitbreiding
Utrecht biedt dus nog geen opvang na detentie aan drie- tot vierhonderd personen. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek en de prioriteit voor jeugd, heeft het college voor de uitbreiding de volgende prioriteiten gekozen.
* OOpvang ex-gedetineerde jong volwassenen (18 en 24 jaar). Dit levert door het voorkomen van recidive een bijdrage aan het verminderen van criminaliteit onder jongeren.
* Opvang ex-gedetineerde vrouwen. 70% van de vrouwen in detentie is moeder van een of meer kinderen, het gaat om een zeer kwetsbare groep.
* p;Verbeteren informatievoorziening aan coördinatiepunt nazorg in het Veiligheidshuis.
* Versterken ccoördinatiepunt nazorg .
De geplande uitbreiding wordt uitgewerkt in een uitvoeringsplan. In de uitvoering werkt de gemeente (OOV, DMO, GG&GD) nauw samen met ketenpartners, waaronder de Penitentiaire Inrichtingen in de regio Utrecht. De groep ex-gedetineerden aan wie een sluitende opvang na detentie wordt geboden, wordt langs deze weg uitgebreid met ongeveer 150 personen. In mei 2009 wordt gerapporteerd over de resultaten van deze uitbreiding. Dan wordt ook bekeken hoe snel de opvang kan worden uitgebreid naar de dan nog resterende groep ex-gedetineerden.
4 Cofinanciering Science Park en Protospace
De gemeente Utrecht geeft subsidie aan twee projecten die de kenniseconomie van de stad versterken: de verdere ontwikkeling van het Science Park Utrecht en het project Protospace. Met deze gemeentelijke subsidie kunnen de uitvoerders van deze projecten een Europese subsidie aanvragen via het programma Kansen voor West.
Kennis en creativiteit zijn sterke punten van Utrecht. Via Kansen voor West stimuleert Europa dat deze kansen beter worden benut voor de ontwikkeling van de economie en de werkgelegenheid in West-Nederland. In het programma Kansen voor West werken de G-4 steden samen met de provincies Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland.
Science Park Utrecht vormt de onderwijscampus De Uithof om tot een dynamisch gebied waar kennis, ondernemerschap en hoogwaardige werkgelegenheid bij elkaar komen. Het Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap, Startimpuls en het Medisch Technologisch Informatiecentrum bundelt organisaties die zich bezig houden met het beter benutten van kennis en bedrijfsondersteuning. Daarnaast wil het Science Park ook de ontwikkeling van bedrijfsruimten door derden stimuleren en meer doen aan marketing en promotie van het gebied. De subsidie van de gemeente is hiervoor bestemd. De totale kosten bedragen ¤ 2,4 miljoen. Het grootste deel wordt gedektt uit de verwachte Europese subsidie. De gemeente draagt ¤ 367.000,00 bij en verder zijn er bijdragen van de Unniversiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, provincie Utrecht en het rijk.
Het project Protospace - dat woensdag 25 juni officieel geopend wordt op het bedrijventerrein aan de Cartesiusweg - is opgezet door een brede regionale groep, die onder meer bestaat uit de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Protospace is een ruimte waar apparaten staan waarmee ontwerpers, studenten en uitvinders hun ideeën kunnen omzetten in concrete innovatieve prototypes met commerciële kansen. Waar nodig is er deskundige begeleiding. Het project is gebaseerd op het FabLab concept uit de Verenigde Staten. Protospace draagt bij aan de ontwikkeling van talent in de stad en de regio Utrecht, een centrale doelstelling in het economisch beleid. Het totale project kost
¤ 1,6 miljoen voor een periode van vvijf jaar. Ook hier wordt het grootste deel gedekt uit de verwachte Europese subsidie. De gemeente draagt ¤ 2000.000,00 bij. Daarnaast zijn er bijdragen van private partijen waaronder de gebruikers, de provincie Utrecht en het rijk.
Meer informatie: Annemieke Vermeulen, 030 - 286 11 55
5 Wijzigingen Nota Handhavingsbeleid Milieu
Om wille van effectieve en efficiente gemeentelijke bedrijfvoering is de Nota Handhavingsbeleid Milieu op een tweetal punten aangepast.
* De bevoegdheid om aan te schrijven - in geval vaan milieuovertredingen bij gemeentelijke diensten - wordt gelegd bij de gemeentesecretaris/algemeen directeur. Argumenten hiervoor zijn dat binnen de gemeentelijke organisatie de algemeen directeur (als hiërarchisch hoger geplaatste) directeuren van diensten kan aansturen.
* Verder stuurt de gemeente niet langer alle waarschuwingen, maar alleen de eerste formele aanschrijving in zake handhaving van milieuregelgeving richting het Openbaar Ministerie. Dat scheelt veel papieren rompslomp. In de praktijk beslist het Openbaar minister op basis van de formele aanschrijving door de gemeente of ook nog strafrechtelijk opgetreden moet worden.
Meer informatie: Gerard Derksen, 030 - 286 11 68
6 Zes ton voor burgerinitiatief Noordsepark
Het college heeft ¤ 600.000 vrijgemaakkt om een begin te maken met de uitvoering van het burgerinitiatief om het Noordsepark in de wijk Pijlsweerd anders in te richten. De kosten worden gedekt vanuit het leefbaarheidsbudget en het budget uit het groestructuurplan. In totaal zijn de kosten van de uitvoering van het gehele plan op ruim 6 miljoen euro geraamd. De komende tijd overlegt de gemeente met omwonenden hoe geïnvesteerd kan worden in speelplekken, hekwerken en ander onderhoud dat snel uitgevoerd kan worden. De gemeente kijkt nog hoe de rest van de vragen uit de buurt meegenomen kunnen worden in planontwikkelingen van de buurt. Het burgerinitiatief werd op 23 april ingediend. Ongeveer achthonderd volwassenen en 200 kinderen zetten hun handtekening onder het burgerinitiatief.
Meer informatie: Erlijn Mulder, 030 - 286 11 48