Gemeente Den Haag

Datum
24 juni 2008



Den Haag intensiveert aanpak inburgering

De gemeente Den Haag verhoogt haar inspanningen om meer mensen te laten inburgeren. Op dit moment doen er minder mensen mee aan de inburgering dan was verwacht. Dit is deels te wijten aan de nieuwe wet, maar ook aan het imago dat inburgering onder de nieuwe Nederlanders heeft. Onder de titel 'Inburgeren is van ons allemaal' werkt Den Haag aan een imagoverbetering en aan verhoging van de kwaliteit van inburgering. Wethouder Rabin Baldewsingh (Burgerschap) heeft dit aan de gemeenteraad geschreven.

De Wet inburgering (Wi) werd in januari 2007 van kracht. Vanwege de problemen in de uitvoering is de wet in november 2007 al aangepast. De wet biedt de gemeenten nu meer mogelijkheden om mensen aan de inburgering te laten beginnen. Er wordt nu vooruitgang geboekt, maar er zijn nog forse hobbels te nemen. Er wordt hard gewerkt om meer mensen te laten inburgeren. Maar, er moet ook worden gewerkt aan de kwaliteit en het rendement van de inburgering.

De Haagse aanpak
Sinds vorig jaar heeft de gemeente Den Haag een groot aantal maatregelen genomen om meer mensen aan inburgeringstrajecten te laten deelnemen. Zo is de doorstroomperiode van intake naar cursus verkort. De inburgeraar kan daardoor al direct met een startprogramma beginnen. Ook wordt al tijdens het intakegesprek bekeken of er financiële of andere hindernissen zijn, die kunnen worden opgelost. Als een traject wordt gestart dan worden de mensen intensief begeleid door 'trajectregisseurs'. Om uitval te voorkomen geven zij boetes bij verwijtbaar gedrag.

Verder heeft de gemeenten een wervingsteam opgericht dat zich specifiek richt op het binnenhalen van inburgeraars. Dit team benadert mensen op scholen, consultatiebureaus, braderieën en evenementen. Ook vindt werving plaats via intermediairs, ambassadeurs en sleutelfiguren in de wijken. Omdat veel Haagse inburgeraars in de zogenoemde krachtwijken wonen zijn de teams vooral daar actief.

Om voldoende mensen te laten inburgeren, moet de inburgering zo aantrekkelijk worden dat mensen graag vrijwillig mee willen doen. Ook de lokale samenleving moet daarbij betrokken worden en er zich medeverantwoordelijk voor voelen. Dit wordt ook het uitgangspunt van de campagne 'Inburgeren is van ons allemaal'. De Haagse campagne sluit aan bij de landelijke campagne is vorige week van start is gegaan.

De gemeente wil inburgeraars taalonderwijs maar ook een maatschappelijke stageplek bezorgen. De gemeente heeft, om dit 'duale traject' te verwezenlijken, eerder dit jaar afspraken gemaakt. Tientallen werkgevers uit de onderwijs- en welzijnssector hebben zich bereid verklaard daaraan mee te werken. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van een vacaturebank. Deze moet in 2009 volledig operationeel zijn. In de vacaturebank wordt het totale aanbod participatieplekken opgenomen.

Inburgeringstrajecten geven mensen de mogelijkheid om actief deel te nemen aan de Haagse maatschappij. Omdat veel mensen werk en kinderen hebben moet ook het aanbod van kinderopvang in de Haagse regio worden verhoogd. Om de kwaliteit van de inburgeringstrajecten veilig te stellen en meer kinderopvang te verwezenlijken wil Den Haag een hogere vergoeding per traject van minister Vogelaar. Wethouder Baldewsingh is daartoe in gesprek met de minister.

De cijfers
Bij inburgeringstrajecten gaat het om verplichte en vrijwillige inburgeraars. In Den Haag gaat het om ongeveer 40.000 mensen. Iets meer dan de helft is verplicht om in te burgeren.
Tussen 1 januari 2007 en 1 april 2008 zijn 13.000 verplichte inburgeraars uitgenodigd. Circa 42 procent heeft niet op de uitnodiging gereageerd. Met circa 7.500 mensen zijn intakegesprekken gevoerd. Van de 7.500 mensen hebben in totaal 3.000 een voorlopig aanbod geaccepteerd, van wie inmiddels 1.135 daadwerkelijk met hun inburgering zijn begonnen. Bijna 2.900 inburgeraars waren zelf verantwoordelijk in te burgeren. Door de wetswijziging krijgen zij alsnog een aanbod van de gemeente. Via 'straatwerving' is contact gelegd met 5.500 potentiële vrijwillige inburgeraars. Van deze vrijwilligers is een groep van achthonderd kandidaten voor vrijwillige inburgering overgebleven. De rest had geen belangstelling, behoorde niet tot de doelgroep of viel om andere redenen af.

Nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):
Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Ankie Pastoors: 070 - 353 2325 of 06 - 52 582 382.

De brief van wethouder Rabin Baldewsingh aan de Commissie Jeugd en Burgerschap is te vinden op www.denhaag.nl in het
RaadsInformatieSysteem.