Publiekscampagne tegen woninginbraak tijdens zomervakantie
'Laat de buren binnen... en houd de dief buiten' is de boodschap van de voorlichtingscampagne die deze week start in Utrecht. Afwezigheid tijdens de zomervakantie brengt extra risico met zich mee dat er ingebroken wordt. Burgemeester Aleid Wolfsen: "Natuurlijk doen wij er alles aan om dat te voorkomen, maar mensen kunnen met relatief simpele maatregelen ook zelf de kans daarop verkleinen. Bijvoorbeeld door post weg te laten halen en buren in te schakelen om een oogje in het zeil te houden. Zo gaan we samen de woninginbraken te lijf.
De deelcampagne is een onderdeel van de gezamenlijke aanpak van gemeente, politie, OM en woningbouwcorporaties om samen met bewoners het aantal woninginbraken in Utrecht met een derde terug te dringen. Mensen kunnen zelf de kans op woninginbraak aanzienlijk verkleinen met relatief eenvoudige maatregelen. Bijvoorbeeld door belangrijke spullen niet in het zicht te laten liggen, of door goed hang- en sluitwerk aan te brengen. Daarom is begin dit jaar een eerste voorlichtingscampagne gehouden onder het motto 'Houd de dief. Buiten de deur.' Tijdens de zomervakantie is het risico op woninginbraak nog groter. Daarom start juist nu - vlak vóór de zomervakantie - een voorlichtingscampagne, met als belangrijkste tips:
* Laat iemand regelmatig de brievenbus legen.
* Laat de post uit het zicht neerleggen.
* Spreek niet op uw antwoordapparaat in dat u met vakantie bent.
* Vraag de buren een oogje in het zeil te houden.
* Laat de buren weten waar u in geval van nood te bereiken bent.
Gezamenlijke aanpak
Utrecht kent, ook ten opzichte van andere steden, een hoog aantal woninginbraken. Gemeente, politie, OM en woningcorporaties hebben in het kader van een gezamenlijke aanpak al diverse maatregelen getroffen om het aantal woninginbraken te verminderen. Met woningcorporaties is afgesproken dat woningen bij nieuwbouw en renovaties moeten voldoen aan veiligheidseisen (niveau Keurmerk Veilig Wonen). De politie zet extra capaciteit in voor opsporing. In twintig gebieden in de stad waar het meeste wordt ingebroken ('hotspots'), wordt extra aandacht besteed aan opsporing en preventie. In deze wijken voeren de partners gezamenlijk schouwen uit op het gebied van openbare ruimte, verlichting, achterpaden, vluchtwegen en groen.
Dalende tendens
De doelstelling is dat het aantal woninginbraken eind dit jaar met een derde is gedaald ten opzichte van 2006. In 2006 werden er 2.554 woninginbraken geregistreerd, in 2007 nam het aantal al met 9% af naar 2.334. De afname moet blijvend zijn en niet op basis van eenmalige acties bereikt worden. Dit betekent dat de afname geconsolideerd moet worden en dat het aantal woninginbraken nog verder moet dalen. De daling van het aantal inbraken verloopt, onder andere door seizoensinvloeden, niet in een continue lijn. In alle eerste vijf maanden van 2008 was het aantal woninginbraken lager dan in dezelfde maand van 2007. In de eerste 5 maanden van dit jaar werd 924 keer ingebroken, dat is 26% lager dan in dezelfde periode in 2007 (1.250 inbraken). Er is dus een dalende tendens zichtbaar, maar nog onvoldoende om de doelstelling te bereiken. Meer informatie:
Bijlage
Advertentie en Ansichtkaart campagne
Noot voor de media
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Pluup Bataille, 030 - 286 11 40.