Draagvlak voor windenergie onder inwoners Maastricht
24.06.08
Het merendeel van de Maastrichtse bevolking staat positief tegenover het plaatsen van windturbines op de bedrijventerreinen Lanakerveld en Beatrixhaven. Daarnaast vindt nagenoeg iedereen het gebruik van duurzame energie belangrijk. Dit blijkt uit een schriftelijke en digitale meningspeiling, die de gemeente Maastricht heeft gehouden onder een representatief deel van de Maastrichtse bevolking.
Volgens de ondervraagden zijn de meest positieve aspecten van windenergie het ontbreken van CO2-uitstoot en het feit dat windenergie een onuitputtelijke energiebron is. Het meest genoemde negatieve aspect vinden de geïnterviewden de verstoring van het landschap. De meningspeiling is gehouden om het draagvlak te meten voor het plaatsen van windmolens in Maastricht. De meningspeiling is toegespitst op drie doelgroepen: de direct omwonenden van de twee potentiële locaties, de bewoners van alle Maastrichtse wijken en bedrijven in de Beatrixhaven.
Volgens verantwoordelijk wethouder Wim Hazeu betekent de positieve uitslag van de meningspeiling opnieuw een stap vooruit in de realisatie van windmolens als energiebron in Maastricht. Burgemeester en wethouders van Maastricht willen forse stappen zetten om als stad een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering. Zo wil de gemeente in 2020 een reductie van 20% CO2-uitstoot realiseren en in 2030 helemaal klimaatneutraal zijn. Om dat te bereiken wil de gemeente inzetten op zowel het besparen van energie als het gebruiken van duurzame energie. Het realiseren van een windmolenpark is een van de concrete mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan deze doelstelling.
De gemeente Maastricht wil op basis van de positieve uitslag van de meningspeiling een studie uitvoeren naar de landschappelijke inpassingmogelijkheden van de windmolens op de betreffende locaties. In de studie worden minimaal drie windturbines in Lanakerveld en minimaal zes windturbines in de Beatrixhaven ingepast. In de landschapsstudies worden de turbines in het landschap gepositioneerd. De belevingswaarde op maaiveldniveau en de invloed op het silhouet van de stad worden dan zichtbaar gemaakt. Eind dit jaar verwacht de gemeente de eerste resultaten van de studie aan het college voor te kunnen leggen. De studieresultaten worden ook voorgelegd aan omwonenden en belanghebbenden. De investerende partijen Electrabel Nederland en Evelop hebben in 2006 aangegeven dat windturbines op deze locaties technisch en economisch haalbaar zijn. Zij willen de windmolens op deze locaties realiseren, mits de subsidiemogelijkheden vanuit het rijk gunstig zijn.
Gemeente Maastricht