Ingezonden persbericht


CBL: Tweede Kamer heeft kans om diertransport te verbeteren

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van supermarkten, roept de leden van de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op om kritisch te kijken naar de regeling Dierwaardig Vervoer. De regeling zoals het door de Stichting Kwaliteitsregeling Veetransport is voorgesteld aan de Vaste Kamercommissie behoeft volgens het CBL op een aantal onderdelen verbetering. De commissie bespreekt op woensdag 25 juni met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit deze regeling voor diertransport.

De voorgestelde kwaliteitsregeling moet door een onafhankelijke partij geaccrediteerd worden. Ook moet het gekoppeld worden aan bestaande kwaliteitssystemen zoals IKB Varken, IKB Kalf en GlobalGAP. Verder wil het CBL dat andere ketenpartijen en de Dierenbescherming een actieve rol krijgen en bindende adviezen kunnen geven. Hierdoor wordt de onafhankelijkheid en een breed draagvlak gewaarborgd.

De kwaliteitsregeling moet transparant zijn door strenge eisen aan tracking en tracing en een centrale database. Voor alle uit te voeren transporten, zowel internationaal als nationaal, moet een verplichte vooraanmelding plaats gaan vinden waardoor controles zowel aangekondigd als onaangekondigd kunnen gaan plaatsvinden.

Het CBL wil benadrukken dat vervoer van dieren kwaliteit hoogwaardig moet gebeuren. Naast Diertransport zetten supermarkten volop in op duurzaamheid. Het CBL heeft een duurzaamheidsagenda opgesteld waar samen met ketenpartijen gewerkt wordt aan duurzame vis, verdoofd castreren van biggen, koeien in de wei, scharreleieren, biologisch en verbetering van de arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden. Jaarlijks zal het CBL nieuwe onderwerpen op de duurzaamheidsagenda zetten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anne-Corine Vlaardingerbroek (CBL, 070-337 62 00)