Regionaal Cardiologienetwerk Friesland in gebruik genomen


ZEIST, 20080624 -- Met een presentatie en demonstratie aan de Friese cardiologen werd maandag 23 juni de evaluatieperiode van het Regionaal Cardiologienetwerk Friesland met succes afgesloten. In de afgelopen maanden zijn het ziekenhuis Nij Smellinghe en het Medisch Centrum Leeuwarden gekoppeld met behulp van de producten van Forcare B.V. uit Zeist. Hierdoor heeft het Friesland de Nederlandse primeur met het realiseren van een op IHE "Cross-Enterprise Document Sharing" gebaseerd netwerk.

Nadat het Medisch Centrum Leeuwarden eerder dit jaar met Forcare B.V. een strategische samenwerkingsovereenkomst sloot, hebben alle betrokkenen van ziekenhuis Nij Smellinghe, Medisch Centrum Leeuwarden en Forcare B.V. hard gewerkt om de evaluatie tot een succes te maken. Dit resulteerde in mei tot de eerste succesvolle uitwisseling van cardiologische beelden en verslagen. Na het "proefdraaien" in mei en juni is het cardiologienetwerk nu in gebruik genomen, zodat tijdens hartteambesprekingen patiënteninformatie direct beschikbaar is.

Maarten Festen (Projectleider MCL): "Er is met groot enthousiasme samengewerkt om alle werkzaamheden uit te voeren. We kunnen nu vaststellen dat we op een veilige en betrouwbare wijze medische beelden en verslagen kunnen uitwisselen. Erg enthousiast zijn we over de eenvoud en gemak waarmee de producten van Forcare kunnen worden geïnstalleerd en geconfigureerd. We maken gebruik van bestaande IT infrastructuur waaronder onze VMware ESX omgeving, ons bestaande databasecluster en het netwerk van Stichting GERRIT."

Andries Hamster (Senior Consultant/Projectleider Forcare): "We zijn zeer onder de indruk van de kennis en kunde van de ICT staf in MCL en Nij Smellinghe. Zelfs de complexere configuratiewijzigingen voor het beveiligen van het netwerktransport verliepen soepel en efficiënt. Koppelingen met bestaande cardiologiesystemen werden snel gelegd. Omdat we op de bestaande databaseomgeving konden aansluiten, waren ook de back-up procedures snel geregeld."

Medisch Centrum Leeuwarden besloot met Forcare in zee te gaan na een uitgebreid selectie- en evaluatieproces. Diverse alternatieven zijn overwogen. De uiteindelijke doorslag kwam doordat Forcare haar producten volledig baseert op internationale IHE profielen. Dit maakt dat de Forcare producten eenvoudig geïntegreerd kunnen worden met de bestaande cardiologiesystemen. Daarnaast heeft het MCL ambitieuze plannen om het netwerk uit te breiden naar andere klinische domeinen.

Jan Brouwer (Interventiecardioloog MCL): "Sinds de jaren `90 zijn we bezig om beelden van hartcatheterisatie procedures electronisch verstuurd te krijgen voor overleg in spoedsituaties. Dit is nog belangrijker geworden nu er sinds 2004 een Hartcentrum gevestigd is in het MCL. Na diverse experimenten en proefperiodes met producten van andere aanbieders zijn we zeer tevreden over de oplossingen van Forcare. Hiermee hebben we nu op eenvoudige wijze toegang tot beelden en verslagen gemaakt door collega's in Drachten. Voorheen waren we al blij wanneer we op tijd een CD met beelden ontvingen voor onze hartteambespreking. ECG's en andere documenten werden gefaxt. Nu kunnen we op eenvoudige wijze de door onze collega's beschikbaar gestelde beelden en verslagen overhalen naar het werkstation in onze bespreekkamer met volledig behoud van de oorspronkelijke diagnostische kwaliteit."

Marcel van der Linde (Cardioloog Nij Smellinghe): "Met onze collega's in het MCL hebben we de afspraak gemaakt dat patiënten die voor 12 uur worden aangemeld nog dezelfde middag meegenomen worden in de hartteambespreking. Voorheen ging hier minimaal een (lig)dag overheen. Het beschikbaar stellen van de angio- en echobeelden is heel eenvoudig. Nadat ik bepaald heb welke onderzoeken in het MCL besproken moeten worden hoef ik alleen maar op een knop op het scherm te klikken. Het systeem doet daarna de rest. Hartcatheterisatieverslagen, ECG registraties en brieven worden vanuit ons ZIS geëxporteerd en door onze secretaressen aangemeld bij het systeem van Forcare."

Het cardiologienetwerk Friesland maakt gebruik van de op IHE Cross-Enterprise Document Sharing (XDS) gebaseerde producten van Forcare B.V. Deze internationale standaard maakt het mogelijk om op een eenvoudige wijze klinische systemen te verbinden waardoor er een zorgnetwerk ontstaat. Hierbij wordt klinische informatie van de bronsystemen centraal aangemeld en pas uitgewisseld op het moment dat een zorgverlener daarom vraagt. IHE XDS maakt veilige en betrouwbare uitwisseling van informatie mogelijk door gebruik te maken van moderne beveiligingstechnieken en het vastleggen van gebruik in zogenaamde "audit trails". Hierdoor kan het systeem voldoen aan de eisen zoals die gesteld worden aan een "Goed Beheerd Zorgsysteem". XDS beperkt zich niet alleen tot cardiologie-informatie maar kan worden ingezet om diverse soorten klinische informatie uit te wisselen waaronder medische beelden, lab-uitslagen, brieven, verslagen, etc. Forcare biedt met haar producten forIndex, forStore, forView en forConnect een zeer schaalbare oplossing die investeringen in (regionale) zorgnetwerken realistisch en aantrekkelijk maken.

Harm-Jan Wessels (Algemeen Directeur Forcare B.V.): "Het cardiologienetwerk in Friesland toont de brede inzetbaarheid van onze producten aan. Als bedrijf geloven wij zeer sterk in een toekomst waarbij klinische systemen gekoppeld zullen moeten worden om zorgverleners in staat te stellen de zorg voor een patiënt op een efficiënte wijze te delen. Wanneer het nu gaat om het delen van cardiologie-informatie, het uitwisselen van radiologie informatie of het uitwisselen van gegevens met huisartsen. Onze producten kunnen dit faciliteren. Forcare biedt zorginstellingen een overzichtelijke, schaalbare en toekomstvaste oplossing. Dit laatste is van groot belang omdat de noodzakelijk investeringen kunnen worden omgezet in het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat we met MCL in gesprek zijn over de inzet en uitrol van het "cardiologienetwerk" naar andere klinische domeinen."

Naast besparingen op het aantal ligdagen van cardiologiepatiënten wordt de kwaliteit van de patiëntenzorg verbeterd doordat eerder duidelijk is of een patiënt wel of geen behandeling moet ondergaan. In spoedgevallen kan een patiënt uit Drachten nog dezelfde dag in Leeuwarden worden behandeld.

Maarten Festen (Projectleider MCL): "Voor ons is de businesscase glashelder. We zijn nu nog veel tijd kwijt aan het voorbereiden van de hartteambesprekingen doordat er via verschillende kanalen informatie binnenkomt. Per koerier, per fax, per e-mail of per telefoon. Met het cardiologienetwerk zijn we in staat om nog dezelfde dag patiënten die door Drachten worden aangemeld te bespreken. Onze berekeningen laten zien dat we op deze manier het aantal ligdagen met bijna de helft kunnen verlagen t.o.v. de huidige situatie. Voor de patiënt is dit een enorme vooruitgang."




Over Medisch Centrum Leeuwarden (MCL)
Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een groot, topklinisch opleidingsziekenhuis met locaties in Leeuwarden en in Harlingen. Het Hartcentrum Friesland, onderdeel van het MCL verricht openhartoperaties en dotterbehandelingen voor de gehele provincie Fryslân. Het MCL werkt nauw samen met andere ziekenhuizen in de regio en met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het MCL hoort tot de groep van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

Over ZH Nij Smellinge Drachten (NSD)
Nij Smellinghe is een modern, dynamisch en financieel gezond ziekenhuis, met 339 bedden in een verzorgingsgebied van circa 120.000 mensen. Alle moderne mogelijkheden tot diagnostiek zijn aanwezig met ruimte voor ontwikkelingen. Er is een sterke automatiseringsstructuur met een ziekenhuisbreed intranet, digitale beoordelingsmogelijkheid van röntgenonderzoek en digitale poliklinische dossiers.

Over Forcare B.V.
Forcare B.V. is een Nederlandse softwarebedrijf dat zich specialiseert in het leveren van softwareproducten en diensten voor de gezondheidzorg. Het richt zich op het creëren, delen en beheren van klinische informatie binnen en tussen zorginstellingen, met open IHE-gebaseerde oplossingen. Naast producten levert Forcare ook consultancy op het gebied van DICOM, IHE en informatiearchitectuur in de zorg. Forcare is begin 2006 opgericht door (software)experts met brede internationale ervaring in de ICT in de zorg. Forcare heeft als ambitie een innovatieve en leidende aanbieder van softwareproducten voor interoperability in de zorg te zijn.