Gemeente Utrecht


beantwoording van SV 2008, nr 61 inzake eikenprocessierups


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
61 Vragen van de heer J.A. Kleuver
(ingekomen 2 juni 2008
en antwoorden door het college verzonden op 24 juni 2008 )


De eikenprocessierups is in Utrecht gesignaleerd. In Lunetten is de rups aangetroffen in bomen aan de straat Vlieland, in een gebied waar veel kinderen spelen. In een ander deel van Lunetten waar de rups huist, zijn veel wandelaars en mensen die hun hond uitlaten. De eikenprocessierups zorgt vooral voor huidirritatie, maar kan in enkele gevallen ook tot ergere klachten leiden (benauwdheid, blindheid).
Bewoners moesten uit het AD/UN vernemen dat in hun straat de rups is aangetroffen. In de ogen van D66 is het verstandig om omwonenden te attenderen op de aanwezigheid van de eikenprocessierups, al was het maar door een simpel A4'tje in de brievenbus te stoppen. D66 heeft daarom de volgende vragen:

1. Wanneer is de eikenprocessierups aangetroffen?


Op 26 mei 2008 is de eerste melding binnengekomen over de aanwezigheid van de eikenprocessierups in Utrecht (parkeerlus Rhijnauwen). Bij inspectie ter plaatse is de eikenprocessierups niet aangetroffen. De melding van de eikenprocessierups op Vlieland (Lunetten) is gemeld op 28 mei 2008.

2. Heeft de gemeente omwonenden van gebieden waar de rups huist opmerkzaam gemaakt op de aanwezigheid ervan? Zo ja, op welke wijze?


Inwoners zijn geïnformeerd via een persbericht op 30 mei 2008. Dit is op de homepage van www.utrecht.nl gezet en door verschillende media op verschillende tijdstippen overgenomen in de week erna. Op 1 juni in AD/UN, 3 juni in Ons Utrecht, 4 juni Radio M, stadsblad en met een groot artikel nogmaals in AD/UN

Persbericht en verdere berichtgeving (interview) roepen op gesignaleerde nesten van de eikenprocessierups onmiddellijk te melden aan het gemeentelijke telefoonnummer 030 - 286 00 00. De meldingen worden, indien mogelijk, nog dezelfde dag maar uiterlijk binnen enkele dagen gecontroleerd. Als we een nest van de eikenprocessierups aantreffen, zetten we de bomen waar de rups is gesignaleerd af met rood-wit lint totdat binnen enkele uren of dagen bestrijding plaatsvindt. Op enkele plekken op de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen is de rups ook gesignaleerd. Op de informatiepanelen bij de landgoederen en in het informatiecentrum hangen wij flyers over de eikenprocessierups. Langs wegen en paden wordt de eikenprocessierups direct bestreden.

3. Indien de gemeente dit niet gedaan heeft, is het dan alsnog zinvol om een A4'tje te verspreiden met de melding, tips om hinder te voorkomen en tips om klachten te bestrijden?


Wij hebben onze werkwijze inmiddels aangepast. Zodra we nieuwe nesten aantreffen, verspreiden wij een (standaard) wijkbericht in de omliggende buurt. Op het wijkbureau komen flyers voor het publiek beschikbaar. Daarnaast hebben we de wijkopzichters en de wijkbureaus over de eikenprocessierups geïnformeerd.

4. Indien het in dit geval niet meer zinvol is, omdat de gemeente bijvoorbeeld reeds begonnen is met het verwijderen van de rupsen, is het dan zinvol om dat volgend jaar wel te doen, als de rupsen terugkeren?


Met wijkberichten en door publicaties in de pers zijn en worden inwoners geïnformeerd en worden zij opgeroepen om nesten te melden. Het blijft zinvol om bij het signaleren van de eikenprocessierups in verband met de mogelijke gezondheidsrisico's, zowel omwonenden te informeren als de bevolking in een breder verband.

5. Vindt het College het verstandig om door middel van een waarschuwingsbordje melding te maken van de aanwezigheid van de eikenprocessierups?


Nee. Door de prompte bestrijding ontbreekt daarvoor de tijd.


---- --